navigacija Naslovnica Premium

"PORODICA FEST"

14.5.2017 15:34

Pogledajte kako je protekao prvi Festival roditeljstva u Podgorici

Podgorici je nedostajao jedan ovakav dođajaj u prirodi, na otvorenom, i drago nam je da smo uspjeli da realizujemo našu dugogodišnju zamisao i planove", kazala je Danijela Knežević iz Udruženja Roditelji i najavila da će PorodicaFest biti organizovan od sada svake godine

Pogledajte kako je protekao prvi Festival roditeljstva u Podgorici
Vijesti online
Foto: Udruženje Roditelj Autor: Vijesti online

Udruženje Roditelji organizovalo je u subotu, 13. maja, ispred Dvorca Petrovića u parku Kruševac u Podgorici prvi festival roditeljstva pod nazivom "PorodicaFest".

Kako je saopšteno iz tog udruženja, veliki broj porodica odazvao se pozivu organizatora da provede dan u prirodi i uživa u kvalitetnom i vrlo sadržajnom programu.

"Veoma smo zadovoljni kako je sve proteklo, a najviše zbog toga jer su roditelji i djeca uživali, što nijesu krili, baš kao ni partneri, izlagači i svi oni koji su se juče našli u Parku na Kruševcu. Podgorici je nedostajao jedan ovakav dođajaj u prirodi, na otvorenom, i drago nam je da smo uspjeli da realizujemo našu dugogodišnju zamisao i planove", kazala je Danijela Knežević iz Udruženja Roditelji i najavila da će PorodicaFest biti organizovan od sada svake godine.

U saopštenju se dodaje da su roditelji su tokom dana imali priliku da isprate, ali i aktivno učestvuju u 11 stručnih predavanja, panel diskusija i prezentacija u kojima su gosti udruženja bili stručnjaci iz različitih oblasti.

"Navjeće interesovanje roditelja vladalo je za teme razvoja i vaspitanja djece, alergija, razvojnih problema, ali i vršnjačkog nasilja i bezbjednosti djece na internetu. Kao što se i očekivalo, najviše roditelja u publici je bilo tokom predavanja specijalne gošće Festivala, pedagoškinje Jelene Holcer i tokom panel diskusije o vakcinaciji u toku koje je poseban fokus bio na roditeljskim strahovima i nedoumicama. Ukazano je da su roditelji danas su možda i više nego preopterećeni da li sve rade dobro u roditeljskoj ulozi, a poručeno im je da bi bilo dobro da shvate da ne postoje savršeni roditelji kao što ne postoji savršenstvo ni u čemu. Ključni savjet odnosio se na to da shvatanjem i prihvatanjem svojih nedostataka i radom na njihovom umanjenju već puno doprinose i sebi kao osobi u roditeljskoj ulozi i svom djetetu. Istaknuto je da su podrška, razmijevanje i prihvatanje ključni za razvoj svakog djeteta, i ukoliko oni postoje dijete ima najveće šanse da izraste u stabilnu osobu koja će imati samopouzdanje i uspjeti da se uspješno izbori sa mnogobrojnim izazovima do odrastanja", navodi se u saopštenju udruženja Roditelji.

Na panelu posvećenom vakcinacijama, koji je održan kao dio projekta Health up, koji realizuje NVO CAZAS u saradnji sa udruženjem Roditelji i SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja, je ukazano da roditelji moraju dobiti neophodne informacije od pedijatara i ljekara njihove djece u vezi sa vakcinacijom i da je to najbolji put da se umanje njihovi strahovi od vakcina, koji su sveprisutniji.

"Ne smije se dozvoliti da se zbog nedovoljne komunikacije između ljekara i roditelja dešavaju situacije poput one kakva je sada, da se smanjuje broj djece koja su vakcinisana, jedna je poruka panela. Ljekari su kazali da sa sigurnošću tvrde da MMR vakcina nema nikakvog uticaja na pojavu autizma kod djece, ali ne negiraju da postoje neke neželjene rekcije vakcina koje se dešavaju sa svim ljekovima", piše u saopštenju.

Dok su se roditelji edukovali i informisali, njihovi mališani uživali su u brojnim zabavnim, edukativnim i kreativnim sadržajima širom parka.

"Na početku programa orgnizacija Biciklo.me održala je Kidical Mass pa je park bio ispunjen biciklistima svih uzrasta. Mališani koji još nijesu naučili da voze biciklo bez pomoćnih točkova defilovali su na četiri točka su duž parka, po specijalno za ovu priliku pripremljenoj stazi, a iskusni biciklisti svih generacija pedalali su ulicama u neposrednoj blizini parka na Kruševcu, uz pratnju Uprave policije čiji su zaposleni bili prisutni tokom cijelog dana u parku. Veliko interesovanje mališana vladalo je za “Parkovsku potragu za blagom” koju su, po NTC sistemu, organizovale privatne predškolske ustanove Pinokio i Vini Pu, a veliki je bio i broj onih koji su sa uživanjem sadili sezonsko cvijeće u okviru “Zasađivaonice” koju je udruženje organizovalo u saradnji sa Zelenilo d.o.o.", kaže se u saopštenju.

Malo starija djeca učila su nove pojmove i pokazali koliko su vješti u crtanju i pantomimi tokom igranja društvene igre "Activity", a u okviru radionica recikliranja i kompostiranja koje je organizovala NVO Green Home, naučili su kako mogu doprinijeti očuvanju životne sredine.

"Održana je i prezentacija pružanja prve pomoći Crvenog krsta, a izviđački odred Njegoš je u svom kampu organizovao brojne zanimljive aktivnosti kako bi dočarao mališanima kako izgleda jedan izviđački dan u prirodi, koji je završio logorskom vatrom", rekli su iz Udruženja Roditelji.

U saopštenju Udruženja Roditelji se navodi i da su mališani uživali i sa animatorom Žarkom Žapcem, Animatorima zabavljatorima, klovnom Mikijem, pa je u tim terminima čitav park odjekivao od dječije graje i usklika zadovoljstva, a za vrijeme druženja sa žonglerom Martinom mogli su se čuti brojni uzdasi oduševljenja.

"Mališani su i plesali uz zvuke prirode, tokom radionice i Šuma u meni sa Andrijanom Pajović, upoznavali se i družili sa životinjama koje su u park doveli aktivnisti Crnogorskog društva ekologa, i uživali u malo drugačijem pripovojedanju tokom Piknik Pripovjedaonice koju je Razvojni centar Udruženja realizovao u saradnji sa glumicom Smiljanom Martinović. Na prvom crnogorskom festivalu roditeljstva bilo je i sportskih aktivnosti pa su se mališani oprobali u fudbalu, sa trenerom Željkom Tomaševićem i gimnastici sa PG Sportom, a njihove mame su uživale na času joge u prirodi sa instruktorkom Draganom Latković iz OM Yoga studija. Na festival su stigli i aktivistima savjetovališta Entera koji su sa mališanima razgovarali o prevenciji bolesti zavisnosti, a predstavnici NVO Novi korijeni su na piknik radionici sa mališanima pripremili zdravu hranu. Nacionalni parkovi Crne Gore su djeci predstavili interesantne činjenice o crnogorskim nacionalnim parkovima i podijelili korisne informativne materijale. Roditelji su tokom festivala imali priliku da se informišu o svojim i pravima njihove djece kao pacijenata na štandu CAZAS-a i njihovog projekta HealthU, a na Festivalu su bili prisutni i predstavnici Savjetovališta za reporoduktivno zdravlje Doma zdravlja Podgorica, Škole roditeljstva i Škole za trudnice", kazali su iz Udruženja Roditelji.

U toku Festivala organizovane su i 2 akcije prikupljanja pomoći za dječaka Jakšu Jovanovića koji je nedavno zadobio teške tjelesne povrede dok se igrao na Željezničkoj stanici.

"Akcije je organizovalo nekoliko majki, kao o NVO Naša akcija u saradnji sa izviđačkim odredom Njegoš", poručili su iz Udruženja Roditelji.

Udruženje je ovaj festival organizovalo u susret Međunarodnom danu porodice koji se širom svijeta obilježava 15. maja, a uz podršku Glavnog grada koji je prepoznao značaj ovog projekta i obezbijedio prostor i logističku podršku komunalnih službi. Veliku zahvalost udruženje duguje Centru savremene umjetnosti za logističku podršku, pred i na dan događaja, kao i volonterima Dječjeg saveza i Asocijacije za demokratski prosperitet ZID.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.