CEMI: Odsustvo opozicije dovodi u pitanje kvalitet zakona

Izvršna direktorka CeMI-ja, Nikoleta Tomović, podsjetila je da su svi međunarodni subjekti priznali rezultate izbora, da je Državna izborna komisija verifikovala rezultat na osnovu zapisnika koje su potpisali svi politički subjekti
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Skupština Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.12.2016. 11:51h

Odusustvo opozicionih predstavnika iz Skupštine dovodi u pitanje kvalitet donesenih odluka, jer ne postoji kritičko preispitivanje predloženih zakona, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Izvršna direktorka CeMI-ja, Nikoleta Tomović, podsjetila je da su svi međunarodni subjekti priznali rezultate izbora, da je Državna izborna komisija verifikovala rezultat na osnovu zapisnika koje su potpisali svi politički subjekti.

On je ukazala i da je formirana izborna većina i Vlada već zasijeda u punom kapacitetu.

„U demokratskom smislu sve će funkcionisati, iako smatram da nedostatak opozicije u skupštinskim klupama dovodi u pitanje kvalitet donesenih odluka jer ne postoji kritičko preispitivanje predloženih zakonskih rješenja“, rekla je Tomović agenciji MINA.

Ona, kako je kazala, ne vjeruje da može doći do ponavljanja izbornog procesa, ali da je međutim razumno je od svih političkih subjekata da traže prijevremene parlamentarne izbore.

Prema njenim riječima, to će zavisiti od rada sastavljene Vlade i njenog uspjeha u društvenim procesima kojima rukovodi.

„Novi premijer Duško Marković oročio je rad ministara na godinu nakon čega će preispitati njihov kvalitet rada i dosljednost sprovođenju ciljeva koje su sebi postavili. Tako da je pitanje ponavljanja izbornog procesa zatvoreno, dok je pitanje vanrednih parlamentarnih izbora uvijek otvoreno“, ocijenila je Tomović.

Ona, kako je kazala, ne vidi rješenje u ponavljanju izbornog procesa, jer to otvara prostor svakoj nezadovoljnoj strani da se ne miri sa rezultatom izbora i vodi društvo u svojevrsnu agoniju.

„Vi, evo, u svijetu imate situaciju da Britanija izlazi iz Evropske unije (EU) i premijer (Dejvid) Kameron automatski priznaje nesaglasje volje građana sa svojim stavovima i podnosi ostavku. U Sjedinjenim Američkim Državama, Hilari Klinton je odmah priznala izgubljene izbore i to su poruke koje treba da šaljemo društvu“, saopštila je Tomović.

Ona je navela da ne zna za koji naredni potez će se odlučiti opozicija, ali, kako smatra, treba institucionalno rješavati probleme.

Tomović je rekla da će se na taj način poslati poruka građanima i članicama EU da smatramo da je interes društva ispred pojedinačnih, kao i da se na taj način želi da dosegnuti jedini cilj oko kojeg postoji konsenzus u crnogorskom društvu - članstvo u EU.

„Aktivna participacija svih političkih struktura u parlamentu samo može da ojača njihove pozicije za naredne izbore procese, a ti mehanizmi učinkovitiji su od vaninstitucionalnog djelovanja“, smatra Tomović.

Ona je saopštila da bojkot opozicionih partija ne dovodi do smirivanja političkih tenzija i smanjenja razlika po pitanju razumijevanja demokratije i napretka crnogorskog društva.

Tomović je ukazala da je bojkot vid izražavanja političkog stava i podrazumijeva stav određene političke grupacije, ali da nije dobro da politički predstavnici, koji su izabrani voljom naroda da štite njihove interese u parlamentu, to rade vaninstitucionalno.

Tomović, kako je rekla, ne podržava nasilje kao vid revanšizma i načina da se odgovori onima sa čijim stavovima se ne slažete.

Prema njenim riječima, tačno je da crnogorsko društvo, ni u bližoj, ni u daljoj istoriji, ne poznaje demokratsku promjenu vladajućih struktura kao institut. „Ali težimo ka zajednici naroda koja jedino priznaje takav oblik društvenog uređenja.

Tomović je navela da se povjerenje građana, ako se želi biti nosilac vlasti, mora zaslužiti na izborima.

Ona je ocijenila da se na ovim izborima pokazao kao nedostatak rad Državne izborne komisije.

"Izborno zakonodavstvo i tijela za kontrolu izbornog procesa hitno treba reformisati. Još jednom se u praksi pokazalo da je neophodno da članovi tih tijela moraju biti osobe sa integritetom koji će štiti izborni proces od onih struktura koje žele da zadovolje svoj politički interes i pozicioniraju ga ispred ustavnih načela, principa demokratije i izbornog zakonodavstva“, smatra Tomović.

Ona je, komentarišući opozicioni bojkot parlamenta, istakla da promjena vlasti radikalnim putem nije princip koji treba da se pokaže mlađim generacijama koje stasavaju, i koji su budućnost svakog društva i daju snagu svakom društvenom napretku.

Tomović je poručila da je mlade potrebno učiti da izraze svoj stav kroz institucionalno djelovanje, društveni aktivizam, kao i pomoći im da iskažu stav - u parlamentu, u institucijama i zastupljenošću u medijima kroz različite oblike organizacija.

„Davati im primjer da odbijaju priliku da učestvuju u društvenom razvoju na način što će bojkotovati svaku instituciju u čijem organu nemaju vlast, nije dobro“, saopštila je Tomović.

Međutim, kako je kazala, legitimno je i poštuje svačiji odabir borbe.

„Ali duboko sam uvjerena da i u opozicionim strukturama ima ogroman broj pametnih, zrelih i sposobnih mladih ljudi, te da kroz institucionalne organe treba da preuzmu svoju ulogu u društvu, i da svojim razmišljanjem i stavom doprinesu boljem rješavanju problema crnogorskog društva i doprinesu sveukupnom napretku“, rekla je ona.

Na pitanje očekuje li vraćanje određenih opozicionih subjekata u parlament, Tomović je rekla da sa tim ne bi licitirala, jer je to lična ocjena pojedinca.

Bonus video: