Vlast korupcijom opstaje 30 godina

“Politička situacija u Crnoj Gori je krhka i nestabilna zbog neizgrađenih stabilnih institucija političkog i pravnog sistema”
74 pregleda 28 komentar(a)
Josiop Juratović, Foto: Privatna arhiva
Josiop Juratović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.12.2016. 06:25h

Vlast u Crnoj Gori se tri decenije održava korupcijom, a podjele na podobne i nepodbne vode autokratiji, ocijenio je njemački poslanik i izaslanik za zapadni Balkan i Crnu Goru Josip Juratović. Prema njegovim riječima, politička situacija u Crnoj Gori je veoma složena.

“Vjerujem opoziciji kad tvrdi da se državne institucije zloupotrebljavaju u političke svrhe osobnih interesa jedne klike koja se korupcijom održava već tri decenije na vlasti. Međutim bojkot parlamenta i, to sam jasno istaknuo, nije po mom mišljenju opravdan,” kazao je za “Vijesti”.

Juratović se nedavno sastao sa članovima Predsjedništva Demokratskog fronta, ali ističe da je njegova izjava da razumije razloge za bojkot “izvučena iz konteksta”.

“Poslanici koji su izabrani predstavljaju, dakle, volju naroda koji ih je birao a birao ih je da bi njihove interese zastupali svojim radom u parlamentu a ne na ulici, na demokratski način kako to priliči uređenim demokratskim društvima”, pojasnio je on.

Na pitanje kako prevazići krizu u ovom slučaju, Juratović ukazuje na ulogu Ivana Brajovića.

“Činjenica je i da je uspostavljanje vlade bez učešća gotovo pola parlamenta jako neukusno. Zato je potrebno da predsjednik parlamenta sve učini da bi parlament mogao normalno raditi i kontrolisati rad vlade. Ne smije se nikako dozvoliti da vlada radi bez kontrole od strane opozicije”, kazao je “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, neophodan je i doprinos institucija, prije svega politički nezavisnog sudstva, i slobodnih i društveno odgovornih medija.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je rekao da će od premijera Duška Markovića zatražiti ponavljanje izbora. Juratović je kazao da je u određenim situacijama to jedna od mogućnosti rješenja problema, ali da se mora paziti da se ne stvori klima u kojoj se politika poigrava voljom biračkog tijela.

“Politička situacija u Crnoj Gori je krhka i nestabilna zbog neizgrđenih stabilnih institucija političkog i pravnog sistema. Tu je niz nejasnoća koje treba još rasvijetliti kada je u pitanju uloga raznih aktera povezanih sa izborima“, kazao je. Smatra da bi nova vlada trebalo da gradi mostove i osigura uslove za učestvovanje opozicije u političkim procesima, a da bi opozicija svojim parlamentarnim radom trebalo da sprečava još veću podjelu društva Crne Gore.

Udar uticao na izbornu regularnost

Poslanik Bundestaga je kazao da su na regularnost parlamentarnih izbora uticala hapšenja zbog državnog udara, konstatujući da se “nešto sumnjivo dešavalo”.

“Neko je očito imao neki interes da to medijski plasira, međutim teško je odgonetnut ko i zašto. Naravno da takve situacije utiču na odluke građana na izborima i to je još jedna činjenica koja govori o tami političkog života u Crnoj Gori”, ocijenio je Juratović.

Istakao je da se udarom spekuliše i time vrši podjela građana, a da se dileme u vezi sa udarom treba da riješi argumentima i dokazima.

Dodaje da se time mora baviti nezavisno državno tužilaštvo bez političke spekulacije, poput one doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića da su odgovorni političari iz DF-a a da su tome doprinijeli mediji i NVO.

“Svaka optužba koja nije potkrijepljena dokazima trajno nanosi štetu i baca sjenu na državni sistem te opravdano izaziva nesigurnost i nepovjerenja građana. Jedno demokratsko društvo je otvoreno sa mnogo različitih aktera a podjela društva na podobne i nepodobne vodi ka autokratiji koja je, pak, predvorje diktature,” rekao je Juratović“Vijestima”.

Bonus video: