U Rožajama čistka zaposlenih iz DPS-a i SDP-a

Bivši potpredsjednik opštine Idriz Nurković kaže da se vrši otvoreni pritisak na zaposlene da pređu u Bošnjačku stranku
133 pregleda 39 komentar(a)
Opština Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Opština Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 22.10.2016. 08:50h

Rožajska uprava započela je "čistku" zaposlenih, u prva dva udara su se našli članovi i simpatizeri SDP-a i DPS-a. Neposredno prije parlamentarnih izbora kući su poslati kadrovi SDP-a kojima su uručena rješenja u kojima stoji da u novoj sistematizaciji za njih nijesu predviđena radna mjesta.

Iz tog razloga na "bjelom hljebu" su nekadašnji sekretar Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Ajsel Kalač, bivši sekretar Sekretarijata za saobraćaj i stambenu djelatnost Demir Kalač, direktor Biznis centra Jasmin Bralić, direktor Uprve za lokalne prihode Elvis Škrijelj, te savjetnici i službenici te uprave Rafet Kalender, Fikret Ramusović i Šaban Murić.

Sekretarijati u kojima su radili, Biznis centar i Uprava lokalnih prihoda su novom sistematizacijom ukinuti, a te službe su pripojene drugim organima. Ranije su iz redova SDP-a bez posla su ostali potpredsjednik Opštine Idriz Nurković i direktor Vodovoda Safet Redžović.

Rješenja o neraspoređenosti, odmah nakon parlamentarnih izbora, uručena su i kadrovima DPS-a, Senadi Kujević koja je 32 godine radila kao samostalna savjetnica za zdravstvo i boračku invalidsku zaštitu, Nervini Murić, poslije 23 godine radnog staža na mjestu samostalnog referenta za adminstrativne, računovodstveno-finansijske poslove.

Kući su poslate i Ferida Ganić, samostalna savjetnica za privredu i razvoj, Enisa Murić, viša savjetnica za sport, kulturu i borbu protiv korupcije, Fahreta Ibrahimovic, viši savjetnik za finansijske odnose sa potrošačkim jedinicama i matičarka Anela Škrijelj. Njima u rješenjima stoji da su stavljeni na raspolaganje kadrovskoj službi u narednih šest do 12 mjeseci, te da će u tom periodu primati zarade. Ukoliko ne budu raspoređeni, stiču se uslovi da budu proglašeni tehnološkim viškom. Izvori "Vijesti" iz BS-a, DPS-a i SDP-a tvrde da je ovo samo početak, te da će bez posla ostati još najmanje 30 zaposlenih, uglavnom iz redova SDP-a i DPS-a.

Doskorašnji potpredsjednik Opštine Idriz Nurković (SDP) je kazao da lokalna uprava ovih dana pod plaštom racionalizacije radnih mjesta sprovodi klasičnu političku diskriminaciju svih političkih neistomišljenika, a naročito ljudi koji pripadaju SDP-u.

“Pod izgovorom nove organizacije lokalne uprave ukinuti su svi sekretarijati i uprave koje su vodili kadrovi SDP-a. I to samo i isključivo te organizacione jedinice, što je očigledno rađeno po političkoj osnovi a nakon raskidanja koalicije BS-SDP. To nije bilo dovoljno, pa se ovih dana vrši dodatni, otvoreni pritisak na radnike tih sekretarijata da potpišu pristupnice BS-a ili će u protivnom biti neraspoređeni, što je klasični mobing prema članovima SDP-a, a i drugima koji nijesu članovi BS-a", kazao je Nurković i dodao da SDP neće pustiti da ta otvorena politička diskriminacija prođe bez adekvatnih sankcija za sve one koji je sprovode. "Čelnici lokalne uprave ne prezaju ni od toga što svojim neznanjem čine veliku finansijsku štetu budžetu, jer će sudske troškove morati da snose građani ove opštine. OO SDP će tražiti zaštitu od svih nadležnih i pravosudnih organa", kazao je Nurković.

Iz medijskog pula DPS-a su naveli da nova vlast od svog dolaska u kontinuitetu šikanira i maltretira njihove kadrove u lokalnoj administraciji. Ranije je otpušteno preko 30 članova i simpatizera DPS-a, a na posao su vraćeni oni koji su prešli u BS.

Nokić: Ne znam iz kojih su partija oni koji ostaju bez posla

Predsjednik OO BS Amer Nokić je kazao da je racionalizacija radnih mjesta posljedica ugovora koji je prošle godine potpisan sa Ministarstvom finansija, a na osnovu kojeg je predviđeno 20 odsto manje zaposlenih. Njemu nije poznato kojoj političkoj partiji pripadaju radnici koji ce ostati bez posla.

"Ali ono što je sigurno jeste da nijesmo nalogodavci bilo kakve aktivnosti koja utiče na dalje odnose u okviru lokalne uprave. U komunikaciji sa funkcionerima Bošnjačke stranke u lokalnoj upravi zahtijevaćemo da se maksimalno odlože sve aktivnosti u izbornom periodu", kazao je Nokić.

Uoči izbora BS je na određeno ili neodređeno vrijeme zaposlila oko 30 svojih pristalica. Nurković tvrdi da za to saglasnost nije dao ministar finansija Raško Konjević.

Bonus video: