Tužilaštvo formiralo 157 predmeta zbog djela protiv izbornog prava

Specijalnom policijskom odjeljenju podnijeti su zahtjevi za prikupljanje potrebnih podataka i obavještenja, veći broj osoba saslušan je u svojstvu građana i svjedoka, osam osoba u svojstvu osumnjičenih, a u odnosu na šestoro osumnjičenih donijeto je rješenje o zadržavanju
51 pregleda 1 komentar(a)
parlamentarni izbori 2016., Foto: Savo Prelević
parlamentarni izbori 2016., Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2016. 15:04h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je u posljednja dva mjeseca 157 predmeta zbog krivičnih djela protiv izbornog prava.

Kako su saopštili, od 19. avgusta, kada je stupio na snagu Zakon o dopuni Zakona o SDT-u, to tužilaštvo je nadležno za gonjenje učinilaca krivičnih djela protiv izbornih prava propisanih u Glavi 16 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Od tog datuma, u SDT-u je formirano ukupno 157 predmeta zbog krivičnih djela protiv izbornih prava, i to 99 po prijavama MANS-a, 19 po prijavama političkih partija i njihovih predstavnika, 26 po prijavama Uprave policije, devet po prijavama građana, dok je četiri predmeta SDT formiralo samoinicijativno, na osnovu informacija koje su objavili mediji", kaže se u saooštenju.

Navodi se da je po svim prijavama SDT postupilo.

"U dva predmeta, nakon izvršenih provjera, donijeto je rješenje o odbačaju krivične prijave, dok se ostali predmeti nalaze u fazi izviđaja, u toku kojeg se prikupljaju potrebni podaci i obavještenja neophodni za donošenje odluke", precizirali su iz SDT-a.

Kako su naveli, u dosadašnjem toku izviđaja u tim predmetima, Specijalnom policijskom odjeljenju podnijeti su zahtjevi za prikupljanje potrebnih podataka i obavještenja, veći broj osoba saslušan je u svojstvu građana i svjedoka, osam osoba u svojstvu osumnjičenih, a u odnosu na šestoro osumnjičenih donijeto je rješenje o zadržavanju.

"Takođe, u jednom slučaju, sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici podnesen je zahtjev za donošenje naredbe za pretres stana i drugih prostorija, koji je usvojen", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: