Alternativa protiv pohare države

"Takozvana trojka bi trebalo biti kičma te koalicije, ona je već pokazala svoju snagu, uzdrmala vlast DPS-a i stavila je u defanzivu i pokazala da ima snage da poijedi, kao i da ima snage i znanja da vodi državu,” poručio je između ostalog lider SDP, Ranko Krivokapić
105 pregleda 141 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Virpazar, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Virpazar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.07.2016. 05:50h

Do kraja jula trebalo bi biti izvjesno da li će GP URA, SDP i Demos nastupiti kao građanska koalicija na predstojećim parlamentarnim izborima 16. oktobra. Takva je procjena URA, dok lider SDP-a Ranko Krivokapić očekuje da bi taj savez mogao biti i širi i da će imati snage da razvlasti DPS na biralištima.

On je rekao da SDP zna da treba “okupiti Crnu Goru i vratiti slogu”. “Nemamo preduslove da bi se formirala velika građanska koalicija, kao što smo utemeljili parlamentarni dijalog i omogućili da se građanske snage okupe u prelaznoj Vladi. Mislimo i sada da one sada imaju odgovornost da se okupe kao alternativa ovakvoj ekonomsko - socijalnoj pohari države,” naveo je on.

Krivokapić je kazao da se o tome već razgovara.”Koalicija je već u dobrome stvorena kroz prelaznu Vladu ali i najveće ideje zavise od pojedinaca da preuzmu rizik... SDP je inicirao tu koaliicju, suštinski iskoristili smo našu poziciju u vlasti i parlamentu i kroz parlamentarni dijalog postavili njen temelj, ona sada funkcioniše kroz participaciju u prelaznoj Vladi. Takozvana trojka bi trebalo biti kičma te koalicije, ona je već pokazala svoju snagu, uzdrmala vlast DPS-a i stavila je u defanzivu i pokazala da ima snage da poijedi, kao i da ima snage i znanja da vodi državu,” poručio je Krivokapić juče u Virpazaru, nakon polaganja vijenca trinaestojulskim ustanicima.

On je pozvao “sve one kojima je na srcu demokratska, građanska i evroatlanska Crna Gora da se okupe i pomognu da Crna Gora ode u novu fazu, u mirnu promjenu vlasti i demokratskog razvoja”.

Član Koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović rekao je da “ građanska koalicija vrlo izvjesno dovodi do toga da DPS sa satelitima nema većinu i da je priželjkuje veliki broj građana.”

“URA je sve vrijeme radila na dogovoru i o tome vodila razgovore i sa partijama slične provinijencije i sa civilnim sektorom. Javno smo saopštili našu iskrenu spremnost da se formira koalicija, a nedavno je Žarko Rakčević tim povodom imao razgovore sa predstavnicima Demosa i SDP-a. Žalimo što je stav Demokrata da idu samostalno, inače bismo i sa njima razgovarali,” rekao je on “Vijestima”.

Za formiranje ozbiljne alternative, navodi on, nije dovoljna volja samo GP URA.

“Nadamo se da ćemo najkasnije u naredne dvije sedmice znati definitivan stav naših potencijalnih partnera. Ako ne bude prepoznato da je šira građanska i proevropska alternativa garant promjena, želimo da javnost zna da je URA učinila sve što je mogla. Mi se, naravno, intenzivno spremamo za izbore, zbog čega smo i formirali naše izborne štabove. Sigurni smo u dobar rezultat i u slučaju samostalnog nastupa,” rekao je on.

Lider Demos-a Miodrag Lekić takođe je zagovornik šire koalicije i on je pokušao da o tome razgovara i sa Aleksom Bečićem, liderom Demokrata koji su već obznanili da oni idu sami na birališta.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 530.840 građana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Broj građana sa pravom glasa povećao se za više od 19 hiljada birača, u odnosu na predsjedničke izbore održane 2013. godine, kada je pravo glasa imalo 511.405 građana.

Hoće da isključe kamere jer će se odlučivati o milijardama

Komentarišući inicijativu DPS-a da se zbog raspisivanja izbora ukinu direktni prenosi sjednica Skupštine, bivši šef parlamenta je rekao da za tim nema potrebe:

”Nalazimo se u potpuno novom stanju, stanju prelazne vlade, da što otvorenije sprovedemo slobodne izbore i da je javnost ključni element čitavog procesa. Nema nikakvog razloga, pogotovu što će se odlučivati o milijardama i kroz legalizaciju objekata i kroz EPCG, kao i o Zakonu o vodama. Italija je išla na referendum oko tog zakona, digla se i Katolička crkva i Berluskoni je izgubio taj referendum. Da ne govorim o drugim stvarima koje žele da provuku kroz parlament i naprave nemjerljive štete. Ali to javnost treba da vidi, neophodno je da se nastavi prenos i da Skupština bude u punom mandatu od izbora nove,” smatra Krivokapić.

Bonus video: