Ne bi da žirira za tuđe promašaje

Bojović smatra da je pokret trebalo da “se razvije u političku avangardu koja bi predvodila pristojnu i reformisanu opozicionu alternativu”
15 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2016. 08:24h

Potpredsjednik GP URA Rade Bojović napustio je taj pokret jer se protivi sklapanju predizbornih koalicija, a nije se slagao ni sa ulaskom u Vladu premijera Mila Đukanovića.

URA je juče potvrdila da je Bojović podnio ostavku jer smatra da pokret treba samostalno da nastupi na izborima.

On je to objasnio: ”Neko ko je tek formiran mora testirati izborni legitimitet a ne da se zaklanja iza koalicija. Drugi razlog je da URA ne treba da bude advokat i politički žirant tuđih promašaja i kalkulacija ili neprihvatljivih programskih politika”.

On je za “Vijesti” rekao i da je bio “protivnik učešća u takozvanoj prelaznoj vladi, jer je smatrao da URI bez izbornog legitimiteta tu nije mjesto”. “Takva vlada samo osnažuje Đukanovića i diskredituje "konstruktivnu" opoziciju ”, dodaje.

Bojović smatra da je pokret trebalo da “se razvije u političku avangardu koja bi predvodila pristojnu i reformisanu opozicionu alternativu”.

“Bio sam pristalica politike otklona od trule crnogorske političke klase. Odavno mislim da smo svjedoci uzaludnih pobjeda DPS-a ali i djelovanja uzaludne i istorijski sažvakane opozicije. Vjerovao sam u potrebu kreiranja požrtvovane i dugoročne afirmacije državotvorne, prozapadne, antipartitokratske i reformatorske politike. Takva politika je uključivala suprostavljanje DPS-u ali i distanciranje od diletantske ili nedržavničke opozicije,” rekao je Bojović.

URA se zahvalila Bojoviću na dosadašnjem doprinosu i izrazila žaljenje što je napustio taj pokret.

Član koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović rekao je da se većina u tom i Centralnom odboru URA zalažu za objedinjavanje građanskih opozicionih snaga i formiranje građanske koalicije. “On je smatrao da URA po svaku cijenu treba samostalno da nastupi. To je glavna razlika sa Bojovićem i manjim brojem članova, ali oko strateških ciljeva mi nijesmo imali razlike”, rekao je Rudović.

Bonus video: