Jelić: Samouvjeren nastup Lukšića u UN

„Ne manje značajno je i to što je istakao Crnu Goru kao miroljubivu državu usred turbulentnog regiona, odanu članicu UN-a, posvećenu mirnodopskim demokratskim vrijednostima“, navela je Jelić
6 komentar(a)
Igor Lukšić, UN, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, UN, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.04.2016. 11:19h

Kandidatura Igora Lukšića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) povoljna je za Crnu Goru, koju je on u predstavljanju označio kao miroljubivu državu, posvećenu mirnodopskim demokratskim vrijednostima, kazala je članica Komiteta za ljudska prava UN, Ivana Jelić.

Ona je rekla da je predstavljanje kandidature Lukšića za generalnog sekretara UN i neformalni dijalog u Generalnoj skupštini dio nove, transparentnije procedure za izbor prvog čovjeka svjetske organizacije.

„Kandidat Crne Gore je, u svom samouvjerenom nastupu na engleskom i francuskom jeziku, ukratko predstavio svoj program, u kojem je istakao važnost UN-a i potrebu za poboljšanjem efikasnosti njenog funkcionisanja“, rekla je Jelić agenciji MINA.

On je, kako je dodala, istakao i važnost zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnostiti, posvećenost demokratiji i multikulturalnim vrijednostima, kao i podsjetio na dobru praksu Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) i istakao potrebu za regionalnim partnerstvom i saradnjom.

„Ne manje značajno je i to što je istakao Crnu Goru kao miroljubivu državu usred turbulentnog regiona, odanu članicu UN-a, posvećenu mirnodopskim demokratskim vrijednostima“, navela je Jelić.

Kako je rekla, imajući u vidu da se Crna Gora istakla u aktivnostima u okviru UN, naročito na polju promocije i zaštite ljudskih prava tokom posljednjih godina, kao i da kontinuirano doprinosi mirovnim aktivnostima i promociji humanitarnog prava, Lukšić je u svom predstavljanju povezao sve te dobre aspekte sa svojom opredijeljenošću da, ukoliko bude izabran, posvećeno služi ciljevima i vrijednostima UN-a.

„U njegovom govoru se osjeća entuzijazam i optimizam, koji je imanentan mladim ljudima, čiju je važnost naš kandidat i istakao. Smatram da je kandidatura Lukšića povoljna za Crnu Goru, kako u smislu njene afirmacije i potvrde njene posvećenosti principima i ciljevima UN, tako i u smislu njenog dodatnog pozicioniranja u svjetskoj organizaciji“, navela je Jelić.

Ona smatra da je pohvalno i to što je Crna Gora krajnje odgovorno pristupila procesu izbora za generalnog sekretara UN, imajući u vidu da je predložila čovjeka koji je pokrivao najviše političke funkcije u državi i koji, kako je kazala, ima visok intelektualni bekgraund, kao univerzitetski profesor.

„Kao i da je imenovala iskusan tim za kampanju, sastavljen od profesionalaca koji su ostvarili zapažene rezultate u UN, a kojim koordinira ambasador Milorad Šćepanović, diplomata s dugogodišnjim iskustvom koji, po opštem mišljenju, uživa zapaženo visok rejting u UN-u“, rekla je Jelić.

Bonus video: