Baer: Jačanje vladavine prava u Crnoj Gori hitna potreba

Baer navodi da neslaganja među liderima partija mogu izazvati dublje podjele i ometati put ka Evropskoj uniji i NATO-u
110 pregleda 16 komentar(a)
Daniel Baera (Novine), Foto: Tech.state.gov
Daniel Baera (Novine), Foto: Tech.state.gov
Ažurirano: 08.03.2016. 18:17h

Jačanje vladavine prava u Crnoj Gori ostaje hitna potreba, a kao što je Vlada Crne Gore otvoreno priznala ostaje da se uradi još posla, ocijenio je stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u OEBS-u, Daniel Baer.

Baer je u odgovoru na izvještaj šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janine Hrebičkove, izrazio slaganje da je Crna Gora ostvarila opipljiv napredak u pristupanju EU otvarajući šest dodatnih poglavlja i iznio pohvale zbog uspostavljanja institucija i zakonskih okvira koji podupiru demokratiju, jačaju civilno društvo i povećavaju njenu sposobnost da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Crna Gora je pokazala obavezivanje u ovim pitanjima, u Podgorici i u Beču gdje je ambasadorka pri OEBS-u Slavica Milačić pokazala vođstvo, posebno u poštovanju obaveza koje je OEBS tražio kada su u pitanju ljudska prava i osnovne slobode. Ovi važni koraci traže političku hrabrost i volju. Kao što je Vlada Crne Gore otvoreno priznala, ostaje da se uradi još posla. Jačanje vladavine prava ostaje hitna potreba", naveo je američki ambasador u OEBS-u.

Baer dodaje da je zabrinut zbog neizvjesne političke situacije i nedostatka jasnog puta ka izlasku iz političkog ćorsokaka. "Ohrabreni smo što određeni broj partija želi da se zakoni sprovode što će nastaviti da izgrađuje povjerenje u izborne rezultate. Ipak, ne smijemo zaboraviti da računamo na rizik da neslaganja između lidera partija mogu izazvati dublje podjele koje mogu ometati put Crne Gore u evro-atlantskim integracijama. Pozivamo sve partije da rade zajedno kako bi se našao put iz ćorsokaka i zajedno utvrde uslove za slobodne i fer izbore, koji će biti otvoreni za međunarodne posmatrače", naveo je on.

Baer je kazao da SAD podržavaju slobodu izražavanja i mirna okupljanja, ali da se političko rješenje može naći samo u parlamentu ne kroz bojkot i nasilne proteste. Baer podsjeća da su crnogorski politički lideri predstavljali nezavisne novinare kao neprijatelje države, a pro-vladini mediji pokretali kampanje kaljanja ugleda protiv aktivista. "Nasilje nad novinarima i napadi na one sa suprotnim pogledima su neprihvatljivi u demokratiji, pozivamo političke lidere da daju punu podršku slobodnim i nezavisnim medijima u Crnoj Gori", saopštio je on. Baer je Hrebičkovoj poručio da cijeni ogroman rad nje i Misije OEBS-a i da je, "u vrijeme podignutih političkih tenzija još važnije očuvati kredibilitet Misije".

Radonjićev izbor za nove istrage

Američki ambasador pri OEBS-u u svom odgovoru na izvještaj navodi i da je izbor Dragana Radonjića na mjesto šefa Specijalnog policijskog tima vrijedan pažnje.

“Nedavno postavljanje Dragana Radonjića na mjesto šefa Specijalnog policijskog tima je razvoj vrijedan pažnje, koji će podržati dodatne istrage. Ohrabrujemo Vladu da i zadrži fokus na antikorpuciji, tako što će Agenciju za borbu protiv korupcije učitnit potpuno operativnom i proširiti njene kapacitete da istražuje, goni i osuđuje kriminalce", navodi Baer.

Bonus video: