Saslušavaju Lukšića zbog depeša iz Berlina

Lukšić u cetinjskom osnovnom sudu svjedoči 19. aprila
89 pregleda 7 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2016. 16:54h

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić biće saslušan pred Osnovnim sudom na Cetinju kako bi se izjasnio o službenim zabilješkama sa njegove posjete Berlinu, koje su objavljene tokom afere "Depeša". Odlukom osnovnog suda Lukšić je pozvan na saslušanje 19. aprila.

"Određuje se da se u svojstvu parnične stranke sasluša drugotuženi koji će se izjasniti o okolnostima u vezi sa službenom zabilješkom sačinjenom povodom zvanične posjete Berlinu od 22. mart za 2015. godine", navodi se u pozivu suda.

Pokret za neutralnost traži 10.000 eura odštete od Lukšića i države zbog navodne ministrove izjave objavljene u depeši crnogorske ambasade u Berlinu, prema kojoj je "u Crnoj Gori prisutan ruski pritisak, ali više na nivou propagande koja se ispoljava kroz djelovanje određenih NVO".

NVO na čijem je čelu novinar Marko Milačić tužio je Lukšića zbog povrede poslovnog ugleda njihove organizacije prilikom posjete Njemačkoj u martu ove godine. On je u tužbi tražio da Lukšić pred sudom pojasni na osnovu kojih podataka je izjavio da Pokret predstavlja rusku agenturu u Crnoj Gori.

Objavljivanjem depeša u javnost su dospjeli detalji razgovora koje je Lukšić imao sa zvaničnicima u SAD i Njemačkoj, a u kojima se govori o perspektivi učlanjenja Crne Gore u NATO i uticaju Moskve.

Lukšić je kasnije kazao da depeše u potpunosti odslikavaju aktuelnu politiku vlade i stvaranje uslova da se realizuju javno proklamovani državni prioriteti kao što je članstvo u Evropskoj uniji (EU) i u NATO.

Lukšić je tada kazao i da diplomatske depeše nijesu stenografske bilješke već vrsta interpretacije teme razgovora, navodeći da se nekad desi i neka neprecizna formulacija. On je tada upozorio da treba ispitati kako su depeše dospjele u javnost, pojašnjavajući da je to suprotno dobroj diplomatskoj praksi.

Bonus video: