Đukanovićev savjetnik pomaže izborne reforme

Akademsku zajednicu će predstavljati i profesor Đorđije Blažić dok kandidatura Božidar a Vujičića iz Grupe građana “Građanska akcija“ nije prihvaćena
305 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2018. 16:17h

Savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Boris Bastijančić, izabran je za pridruženog člana Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Bastijančić je u Đukanovićevom kabinetu angažovan kao savjetnik za pravne poslove, a za učešće u Odboru kandidovan je kao predstavnik akademske zajednice ispred Fakulteta pravnih nauka Univerziteta “Donja Gorica”.

Akademsku zajednicu će predstavljati i profesor Đorđije Blažić dok kandidatura Božidar a Vujičića iz Grupe građana “Građanska akcija“ nije prihvaćena.

U Odboru će, kao priduženi članovi, biti i predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Građanske alijanse (GA).

Na jučerašnjoj sjednici odlučeno je i da opozicija predloži da preostala dva mjesta u tom radnom tijelu popune nezavisni poslanik Neđeljko Rudović i jedan predstavnik Demokratskog fronta ili Socijaldemokratske partije (SDP). Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je predložio Rudovića, ističučući da je spreman da mu ustupi mjesto ukoliko se i dalje čeka da Demokrate i URA popune dva preostala opoziciona mjesta. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović kazao je da treba popuniti preostala mjesta i da će podržati predloge opozicije. Prema informacijama “Vijesti” uz Rudovića u Odbor će najvjerovatnije ući poslanik DF-a, jer u SDP-u nema interesovanja za kandidovanje drugog člana.

Predloženo je da Odbor ima sedam radnih grupa. Sa šest će rukovoditi tri predstavnika pozicije i tri opozicije, dok će sedmom grupom koordinisati predsjednik i zamjenik Odbora. Lekić je predložio da plenum raspravlja o zakonima oko kojih se postigne konsenzus, dok je Predrag Bulatović (DF) upozorio da u Crnoj Gori postoji “višak od 115.166 birača”. Stručnu podršku Odboru će, osim zaposlenih u parlamentu, pružati i stručni predstavnici opozicije.

Bonus video: