Parlament u utorak o političkoj krizi?

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić upozorio je da se dio policije otrgao kontroli, navodeći da najveći problem za mir i bezbjednost u Crnoj Gori predstavljaju “organizovane kriminalne grupe obučene u policijske uniforme
50 pregleda 25 komentar(a)
Kolegijum predsjednika Skupštine, Foto: Zoran Đurić
Kolegijum predsjednika Skupštine, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2015. 05:29h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić za danas je zakazao novu sjednicu kolegijuma u proširenom sastavu, na kojoj će se raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, a vjerovatno će sjutra biti održana i sjednica parlamenta istim povodom, saznaju “Vijesti”.

Nakon jučerašnje sjednice kolegijuma, kojoj nijesu prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta, Krivokapić je pozvao poslanike tog političkog saveza da se vrate u parlament. On je sjednicu sazvao kako bi se smirile strasti zbog uklanjanja šatora i bine ispred zgrade parlamenta i intervencije policije protiv demonstranata.

Prema informacijama “Vijesti”, Krivokapić je tokom sjednice ukazao da bi trebalo zakazati sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom predsjedava premijer Milo Đukanović, da bi im do kraja sjednice stigla informacije da je to i učinjeno. Predsjednik parlamenta je, nakon sjednice, apelovao na uzdržanost demonstranata i policije, ističući da treba ispitati da li su tokom intervencije policije prekoračena ovlašćenja.

„Pozivam, prije svega, kolege poslanike da se striktno poštuje zakon kod okupljanja, i naravno da se jasno iskazuju politički stavovi, ali ne na način koji unosi nemir u javnost. Činjenice će biti utvrđene, i na osnovu toga će biti utvrđena odgovornost ako je bilo prekoračenja ovlašćenja“, poručio je Krivokapić, navodeći da bi na plenumu već sjutra trebalo da se raspravlja o događajima ispred parlamenta.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić upozorio je da se dio policije otrgao kontroli, navodeći da najveći problem za mir i bezbjednost u Crnoj Gori predstavljaju “organizovane kriminalne grupe obučene u policijske uniforme”. “Ovaj parlament mora da ima stav da li se mogu hapsiti poslanici i novinari. Ono nijesu bili policajci nego kriminalne grupe obučene u uniforme, kazao je on navodeći da ostavke treba da podnesu direktor policije Slavko Stojanović i njegov savjetnik Nikola Janjušević.

Milić je kazao da je sjednicu kolegijuma napustio ranije jer nije želio da pristane na “kompromise koje je nudio DPS”, dok je prema informacijama “Vijesti” šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović tokom sastanka rekao da “na obije strane ima onih kojima odgovara nestabilnost i polarizacija”. Damjanović i nezavisni poslanik Mladen Bojanić su novinarima izjavili da su zbog primjene sile nad demonstrantima, odgovornost trebali da snose svi u lancu komandovanja u MUP-u i Upravi policije.

Lider Demosa Miodrag Lekić nije učestvovao na Kolegijumu nakon što je vidio da su odsutni predstavnika DF-a, dok je šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović to ocijenio kao “nezainteresovanost za nastavak dijaloga u inistitucijama sistema”.

Bonus video: