Đukanović: Vlada vodi Crnu Goru u Savez u kom će biti manje rizika

Đukanović je istakao da Vlada vodi Crnu Goru u Savez u kom će biti manje rizika, “što automatski znači više bezbjednosti i stabilnijih uslova za očuvanje mira, multietničkog sklada, za brži ekonomski rast i razvoj i izgradnju demokratskog društva na crnogorskom tlu”
124 pregleda 33 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Dan vojske, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Dan vojske, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2015. 12:14h

Premijer Milo Đukanović kazao je da Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije bili bliža ostavrenju “jednog tako važnog strateškog cilja kao što je članstvo u NATO”.

On je poručio da su realna očekivanja poziv za članstvo u taj savez stigne za nešto manje od dva mjeseca, i da zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju Vojsci i sektoru odbrane Crne Gore.

“Siguran da ćemo znati da iskoristimo vrijeme koje je pred nama, i da ćemo zavrijediti poziv već sa Ministarskog sastanka u decembru. Time ćemo napraviti najvažniji,'odlučan korak, stupajući u savez demokratskih, najmoćnijih i najrazvijenijih zemalja u svijetu, na dobro naše države, svih njenih građana i generacija koje dolaze”, kazao je Đukanović u Danilovgradu, na svečanosti povodom obilježavanja Dana Vojske Crne Gore.

Predsjednik Vlade kazao je da današnje vrijeme, bremenito novim izazovima, nepredvidivostima i brzim promjenama na međuanrodnoj sceni, traži vrlo razvijenu bezbjednosnu funkciju svake države.

“I odgovornost i sposobnost da u partnerstvu sa drugima promptno reaguje i na izvorištima kriza koje prijete globalnom miru i stabilnosti. Izbjeglički talas koji već u dužem periodu pogađa naš region i Evropu, pomoći će, vjerujem, svima u Crnoj Gori koji još sa skepsom gledaju na punopravno članstvo u Alijansi da shvate kako univerzalne prijetnje obesmišljavaju nacionalne stereotipe”, kazao je on.

Đukanović je istakao da Vlada vodi Crnu Goru u Savez u kom će biti manje rizika, “što automatski znači više bezbjednosti i stabilnijih uslova za očuvanje mira, multietničkog sklada, za brži ekonomski rast i razvoj i izgradnju demokratskog društva na crnogorskom tlu”.

“Kroz dosljednu realizaciju planova u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO značajno smo integrisali i unaprijedili interoperabilnost obavještajno-bezbjednosnog sektora, i pripremili ga da u kratkom roku nakon dobijanja poziva bude sposoban da preuzme obaveze u okviru kolektivnog sistema odbrane. Male, ali fleksibilne, dobro obučene i moderno opremljene snage bezbjednosti, u okviru kolektivnog sistema odbrane u Alijansi najbolji su garant dugoročne bezbjednosti i prosperiteta Crne Gore, i kvalitetnijeg i bogatijeg života svih njenih građana”, kazao je Đukanović.

On je u kasarni Milovan Šaranović rekao da ovaj Dan VCG obilježavamo u godini za koju vjeruje da će biti upisana velikim slovima u novijoj crnogorskoj istoriji.

“Posebno zbog krupnih ostvarenja naše države na planu integracija i ulaska u društvo razvijenih demokratskih država i naroda... U danima te realne nade prilika je da se podsjetimo na Tuđemilsku bitku, na prvu veliku cnogorsku pobjedu u borbi za odbranu državne nezavisnosti. To je datum koji je s ponosom izabran za Dan Vojske Crne Gore. Kao prva stranica velike ratne epopeje crnogorske istorije, koja je okončana tek u XX vijeku. Velike bitke i ratovi su sve do maja 2006. godine nažalost bili jedini način i da se stekne, i da se odbrani nezavisnost naše države”, kazao je Đukanović.

Premijer je rekao da je Tuđemilska bitka je bila vojnička pobjeda velikog političkog značaja, i da su je određivanjem tog datuma za Dan VCG “uzdigli do nezaborava”.

“Ne da bi slavili ratove i žrtvovanja, već vrijednosti i ideale slobodarstva koje smo branili i očuvali. Oni su postali trajni dio naše etike i svjetonazora. Na njima su stasavale crnogorske generacije, kroz istoriju uvijek spremne da se za njih bore sa istim patriotskim žarom. I na Tuđemilima i na Krusima, na Grahovcu i Vučjemu Dolu, na Fundini i Mojkovcu... Sve do veličanstvenog 13. jula 1941. i znamenitih bitaka u Narodnooslobodilačkoj borbi. Sve do slavnog 21. maja 2006. godine kad je naša generacija imala privilegiju da pušku zamijeni olovkom i poslije gotovo jednog vijeka opet obnovi svoju državnu kuću, nezavisnu i međunarodno uvaženu Crnu Goru, kojom se danas tako gordimo”, kazao je on.

Đukanović je rekao da “zahvaljujući tom istorisjkom podvigu imamo i Vojsku CG čiji praznik danas obilježavamo”.

“Ministarstvo odbrane i Vojska CG posvećeno i uspješno rade na reformi sektora odbrane, na usvajanju savremenih standarda i jačanju bezbjednosnih kapaciteta, noseći veliki dio odgovornosti i obaveza u procesu NATO integracija.

Ocjene koje o tome dolaze iz Brisela i sa najvažnijih evropskih i svjetskih adresa potvrđuju da je postignut značajan progres na tom putu. To nas ohrabruje da nastavimo sa izgradnjom moderne, dobro opremljene i obučene Vojske, po mjeri države i građana, spremne za partnerske akcije i izvan teritorije Crne Gore”, rekao je on dodajući da je zato potrebno da država nastavi sa izdvajanjem značajnih sredstava za opremu i osavremenjavanje Vojske i cijelog bezbjednosnog sektora, u skladu sa NATO standardima.

“To se jednako odnosi i na kadrovsko osposobljavanje i obuku, jer odgovori na nove bezbjednosne izazove zahtijevaju vrhunske profesionalce i stručnjake. Male zemlje kao što je Crna Gora upravo posebnu pažnju moraju posvetiti kvalitetu u ovoj sosjetljivoj i sudbinski važnoj oblasti za svaku zemlju. Danas s ponosom možemo da konstatujemo da je Vojska CG prepoznata i cijenjena kao odgovoran i pouzdan partner u svim međunarodnim mirovnim misijama i operacijama u kojima učestvuje. Za relativno kratko vrijeme oko 18 posto crnogorskih vojnika bilo je angažovano u operacijama UN, EU i NATO-a širom svijeta”, kazao je Đukanović ističući da želi da oda priznanje vojnicima koji su “časno služeći i uspješno izvršavajući postavljene zadatke, rame uz rame sa vojnicima najrazvijenijih zemalja u svijetu, dostojno reprezentovali svoju zemlju na najboljim tradicijama slobodarskog crnogorskog naroda”.

“Ovo je prilika da sa ovog mjesta danas pozdravimo i sve naše vojnike i policajce koji su u mirovnim misijama po svijetu, gdje dostojanstveno predstavljaju svoju Crnu Goru i njene interese”, kazao je on.

Bonus video: