Novosel: To što sam zapravo rekao su "neistine i tendeciozna podmetanja"

NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” koja je Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Kankaraša podnijela krivičlnu prijavu zbog afere “Komunalije” izrazila je juče zadovoljstvo Novoselovim nastupom prije dva dana na lokalnom radiju
91 pregleda 14 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.08.2015. 16:08h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) nazvao je danas „pogrešnom, neistinitom i tendecioznom“ interpretacijom njegove izjave date dan ranije lokalnom radiju, da je Opština Tivat za vrijeme mandata njegovog prethodnika Dragana Kankaraša (DPS) pogrešno obračunala i naplatila za preko milion eura manje komunalija kompaniji Porto Montenegro za gradnju kondo-hotela „Regent“.

Novosel je time praktično priznao sve ono za što je lokalnu vlast mjesecima optuživala opozicija i NVO sektor u aferi „Komunalije“ i vršenje najmanje jednog krivičnog djela od strane administracije svog prethodnika – nesavjestan rad u službi.

„Sa indignacijom odbacujem konstatacije da sam izjavio da je Komisija utvrdila manjak zbog loše obračunatih komunalija na milion i sedamdeset hiljada eura. Kao dokaz za istinitost mojih tvrdnji, postoji audio zapis intervjua u Radio Tivtu, ali koristim priliku da radi objektivne informisanosti javnosti, istaknem da je Komisija koja je formirana od predsjednika Opštine, vršila kontrolu i obračun naplate svih komunalija od 2010 do 2015 godine, osim za objekte kod kojih građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, što je slučaj i sa hotelom “Regent”. Dakle, komisija se uopšte nije bavila obračunom komunalija za hotel “Regent”, a kamoli da je ta komisija utvrdila manjak i obračunala komunalije,” saopštio je danas preko Radio Tivat gradonačelnik Novosel.

Samo dan ranije, on je istom mediju, što se može pročitati i na sajtu Radio Tivta, na pitanje “šta je s izvještajem, Komisije o naplati komunalnija za hotel „Regent" - još uvijek nema zvaničnog izvještaja?” kazao sledeće:

“Komisija je završila posao iako nisam dobio izještaj u zvaničnoj formi. Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju. Ovo su preliminarni rezultati. Ovo je bio premet špekulacije i medijskih napisa, pa i politizacije. Komunalije su obračunate, sa Portom Montenegrom smo potpisali Ugovor o isplati u ratama. To se već radi, plaćanja idu. Obračunato je milion i 70 hiljada eura. Taj problem smo skinuli sa dnevnog reda. Izvještaj Komisije će biti pred odbornicima naše Skupštine. Bilo je određenih nepravilnosti, pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode. Bavićemo se time, kad zvanično dobijemo izvještaj Komisije.”

NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” koja je Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Kankaraša podnijela krivičlnu prijavu zbog afere “Komunalije” izrazila je juče zadovoljstvo Novoselovim nastupom prije dva dana na lokalnom radiju, ističući da je on doprinio višemjesečnoj borbi opozicije i NVO sektora da “osujetimo organizovanu pljačku budžeta Opštine Tivat, i vratimo milion evra u opštinsku kasu.

”TAA je Novosela pozvala da prestane da “infantilnim pričama” izvjegava da stavi na uvid javnosti izvještaj Komisije koja je pregledala obračune komunalija i “posljednji put upozorili “ gradonačelnika I članove Komisije da će TAA protiv svih njih podnijeti krivičlne prijave “ukoliko u izvještaju bilo šta bude pokušano da se zataška i izostane puna istina o svim krivičnim djelima koja su počinjena u predmetnom periodu.”

“Ako neko misli da je time što je Port Montenegro pristao da plati ranije neobračunatih 1.070.000 eura „taj problem skinut s dnevnog reda“ (po principima dječje igre: „puj, pike – ne važi se“) – u velikoj je zabludi. To što je novac vraćen nakon što je počinilac uhvaćen u krivičnom djelu, ne oslobađa ga krivične odgovornosti! Tako da će ovaj slučaj biti „skinut s dnevnog reda“ tek kada budemo imali pravosnažnu presudu Draganu Kankarašu zbog krivičnih djela nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe službenog položaja.”-saopštila je TAA poručujuči Novoselu da će se i on naći na optueničkoj klupi ukoliko bude pokušavao da minimizira aferu i nađe “žrtvene jarce” na nižim nivoima.

“Ovdje se ne radi o sitnim prekršajima, već o krivičnim djelima za koja su predviđene kazne od 5 godina zatvora! Zakoni su jasni, i oni koji imaju iluzije da će odgovornost prebaciti na niže službenike treba da vode računa da takvim postupcima ne samo što učestvuju u pokušaju zataškavanja krivičnih djela, već otvaraju i pitanje svog eventualnog saučesništva u organizovanoj pljački budžeta Opštine Tivat u produženom trajanju.”- saopštila je TAA još jednom pozvavši vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se posvete aferi “Komunalije” u Tivtu “i time dokažu javnosti da istrage koje se proteklih sedmica sprovode u Opštini Budva nisu rezultat političko-klanovskih obračuna nego istinski početak sveobuhvatne i bespoštedne borbe protiv korupcije i kriminala među nosiocima političke moći i funkcija.”

Bonus video: