Vukčević: GRECO me nije pominjao

"Napominjem, da je način izbora predsjednika i članova Sudskog savjeta utvrđen amandmanima na Ustav usvojenim 2013. godine, u čijoj su izradi poštovane preporuke Venecijanske komisije. To što se one dijelom razlikuju od preporuka GRECO-a, može biti predmet posebnih rasprava, a adresa za to su pomenute organizacije"
71 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Mladen Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2015. 10:55h

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da u izvještaju Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) nema formulacije koja se poimenično odnosi na njega i njegovu "bliskost vlastima".

On je u reagovanju na tekst "Vijesti" "Vesna ima previše moći, Vukčević blizak vlastima" rekao da poštuje pravo svakog da subjektivno ocjenjuje njegovu bliskost vlastima ili bilo kome drugom, ali ne i da mu se imputira da je to sadržano u izvještaju GRECO-a.

"Napominjem, da je način izbora predsjednika i članova Sudskog savjeta utvrđen amandmanima na Ustav usvojenim 2013. godine, u čijoj su izradi poštovane preporuke Venecijanske komisije. To što se one dijelom razlikuju od preporuka GRECO-a, može biti predmet posebnih rasprava, a adresa za to su pomenute organizacije", naveo je Vukčević.

On je dodao da je izabran sam kao i ostali članovi Savjeta, na osnovu javnog oglasa i kvalifikovane skupštinske većine (2/3) i valjda zbog toga ne treba da se bilo kome pravdam.

"S druge strane, upravo sam se ja zalagao da se članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ne biraju u Skupštini, već da budu birani glasovima strukovnih asocijacija (pravnih fakulteta, Advokatske komore...) na osnovu objektiviziranih kriterijuma kojima se ocjenjuje njihov 'stručni i profesionalni ugled'. O tome sam pisao u više stručnih radova, davao intervjue, govorio na raspravama", rekao je Vukčević.

Vukčević je rekao da se u tekstu navodi da je bio predsjednik Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), što je, kako je naveo, tačno i dodaje da je bio predsjednik Komisije za vladavinu prava DPS-a.

"Međutim, navodi da sam bio član Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a nijesu tačni. Pomenuto tijelo je osnovano nekoliko godina nakon što sam prestao da obavljam bilo koju državnu ili političku funkciju što je osnov za članstvo u njemu. Pozdravljam što vaš list obrađuje ove teme, razumijem i da naslovi prodaju novinu, ali i novinari moraju napraviti sklad između činjenica i kvalifikacija, jednako kao i mi pravnici", zaključio je Vukčević.

Bonus video: