Predložiće izmjene Zakona o ANB-u

Poslanica SNP-a Snežana Jonica je podsjetila da je važećim zakonom propisano da ANB vodi evidenciju imovine službenika, da sadržaj kartona propisuje direktor Agencije
1 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2015. 17:29h

Socijalistička narodna partije (SNP) predložiće izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednosti (ANB) kojima je predviđeno da službenici ANB-agencije imaju obavezu da podnose imovinske kartone još najmanje dvije godine nakon prestanka radnog odnosa u Agenciji.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica je podsjetila da je važećim zakonom propisano da ANB vodi evidenciju imovine službenika, da sadržaj kartona propisuje direktor Agencije.

“Međutim, nije jasno definisano postupanje u slučajevima kada se konstatuje da je došlo do značajnog povećanja imovine službenika koje je nesrazmjerno sa prihodima koje je pripadnik ANB-a imao, kao ni čija je nadležnost za vršenje takvih provjera i sprovođenje postupka”, smatra Jonica.

Prema njenim riječima, izmjenama zakona o ANB-u donijetim početkom godine propisani su posebni uslovi za prestanak radnog odnosa za njene službenike, kao i mogućnost ostvarivanja prava na penziju pod povlašćenim uslovima.

Prema podacima koje je Odbor za bezbjednost i odbranu dobio od ANB-a, radni odnos je, kaže ona, prestao za 68 službenika, a pravo na penziju je ostvarilo 66 njenih pripadnika.

"SNP smatra da je to još jedan od razloga zbog kojeg treba izmijeniti norme koje se tiču imovinskih kartona i propisati da službenici ANB-a imaju obavezu da podnose imovinske kartone još najmanje dvije godine nakon prestanka radnog odnosa u Agenciji", kazala je Jonica.

Bonus video: