Bulatović: ANB kontrolišu vrh Vlade i DPS-a

Bulatović je rekao da je danas učestvovao u radu jednog dijela sjednice Odbora povodom Izvještaja ANB-a, koji je obrazlagao v.d. direktora Dejan Peruničić
3 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.07.2015. 14:54h

Vrh Vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) snažno kontrolišu Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB), kazao je član Odbora za odbranu i bezbjednost Predrag Bulatović, navodeći da se njen parlamentarni nadzor i kontrola projektovano sve više ograničavaju i obesmišljavaju.

Bulatović je rekao da je danas učestvovao u radu jednog dijela sjednice Odbora povodom Izvještaja ANB-a, koji je obrazlagao v.d. direktora Dejan Peruničić.

“Ovo je bilo ad hoc učešće u radu Odbora, što znači da će svi članovi ovog radnog tijela iz Demokratskog fronta nastaviti bojkot iz javnosti poznatih razloga”, naveo je Bulatović.

On je kazao da je razlog njegovog učešća bio taj što mu Peruničić nije odgovorio, kako navodi, “ni na koji način”, na zahtjev koji mu je uputio 12. marta.

“Tražio sam da shodno zakonima o parlamentarnom nadzoru i o tajnosti podataka izvršim uvid u dosije ANB-a o protojereju Veliboru Džomiću, koji je bio akt osnova za njegovo nezakonito i brutalno protjerivanje iz Crne Gore”, kaže Bulatović.

On je podsjetio da je 27. aprila uputio urgenciju v.d. direktoru ANB-a da odgovori, a što Peruničić nije učinio.

“Njegovo prisustvo na sjednici Odbora je bila motivacija da učestvujem samo u jednom dijelu sjednice i da zatražim odgovor na ova pitanja a zbog kojih su brutalno pogažena ljudska prava Džomića, derogiran Upravni sud i njegova privremena mjera, čime se pokazalo da određeni organi i pojedinci u Crnoj Gori mogu biti iznad zakona, Ustava, međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda”, kazao je Bulatović.

On je istakao da ga je interesovalo i da li je ignorisanjem odgovora na njegova pitanja ANB odlučila da smanji ionako nizak nivo parlamentarnog nadzora i kontrole njene funkcije i konkretne djelatnosti.

“Ubijeđen sam da je za ovakvo ćutanje v.d direktor ANB imao političku podršku njemu nadređenih, iako je on ocijenio da je ćutanje posledica nekih dodatnih provjera i radnji koje se očigledno vrše u ANB-u, vezano za slučaj Džomić”, rekao je Bulatović.

On smatra da u ovom trenutku i dalje postoji snažna kontrola ANB-a od vrha Vlade i vrha DPS-a, da postoji projekat diskriminacije prema sveštenstvu kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i prema značajnom broju predstavnika srpskog naroda koji se bore za ostvarivanje evidentno ugroženih prava ove populacije u državi.

“Imam osjećaj da se ove negativne pojave ne mogu isključivo vezati samo za vrh DPS-a, već da se iz određenih drugih političkih struktura vlasti vrši pritisak na Vladu da mora da sprovodi takvu politiku”, ocijenio je Bulatović.

On smatra da je njegovo ad hoc prisustvo imalo makar ograničeni efekat da sazna da je slučaj Džomić, što se ANB tiče, očigledno u nekom procesu. “Međutim, velika je odgovornost predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost da uz činjenicu da tri člana bojkotuju ovo radno tijelo, uloži napor makar da tehnički ova tajna služba ispoštuje zakon”.

“A što se suštine tiče, gledajući izvještaj ANB koji sam dobio na sjednici i obim informacija koji se daje članovima Odbora, on pokazuje da nema reforme ove tajne službe, a da se parlamentarni nadzor i kontrola projektovano sve više ograničavaju a time i obesmišljavaju”, navodi se u saopštenju Bulatovića.

Bonus video: