Milačić poručio Uehari: Crna Gora ne smije da se miješa u globalne sukobe

"Crna Gora je daleko od države koja bi za sebe mogla da kaže da je demokratska i po pitanju vladavine prava stabilna država", rekao je Milačić
0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2015. 10:30h

Crna Gora ne smije da se miješa u globalne sukobe dva suprostavljena bloka, i od vitalnog je značaja da izgradi koncept neutralnosti, koji će joj garantovati dobre odnose sa svim stranama, istakao je izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić.

On se zajedno sa predsjednikom Skupštine Pokreta za neutralnost Ognjenom Jovovićem i članom Upravnog odbora ovog pokreta Vladislavom Dajković sastao u prostorijama ambasade SAD sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori Margaret En Ueharom.

"Pokret za neutralnost ima misiju promocije Crne Gore kao oaze mira, stabilnosti i multietničkog sklada", rekao je Milačić.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta za neutralnost, Milačić se takođe osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi,

"Crna Gora je daleko od države koja bi za sebe mogla da kaže da je demokratska i po pitanju vladavine prava stabilna država", rekao je Milačić.

U saopštenju se dodaje da je Milačić u više navrata upoznao ambasadorku na sve sabotaže sa kojima se Pokret suočava, kako se dodaje, samo zbog toga što njegovi predstavnici i članovi drugačije misle.

"Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost Ognjen Jovović upoznao je ambasadorku Ueharu sa modelom vojne neutralnosti koji bi bio za Crnu Goru najpogodniji. Jovović je naglasio da je u pitanju irski model, koji je direktno garantovan od strane Evropske unije. Samim tim, on je naglasio da se Pokret zalaže za EU integracije, ali ne i za NATO integracije. U prilog tome, Jovović je prezentovao čitav set argumenata zbog čega je Crnoj Gori vojna neutralnost najracionalnije rješenje", piše u saopštenju.

Član UO Pokreta za neutralnost Vladislav Dajković osvrnuo se na činjenicu kako je Pokret od strane onog dijela koji afirmiše NATO integracije direktno stavljen na nivo zaštitnika ruske priče u Crnoj Gori.

"Pokret ne štiti ničije intresee, niti ruske, niti američke, već zastupa ideju koja je od primarnog intresa za bezbjednost Crne Gore", kazao je Dajković.

Bonus video: