Kako su DPS i BS zapošljavali u Rožajama

Tužilaštvo ispituje kako je DPS u prethodnoj vlasti u Rožajama za p ošljavao kadrove i kako nova vlast imenuje rukovodioce
0 komentar(a)
Rožaje (Novine)
Rožaje (Novine)
Ažurirano: 19.05.2015. 13:48h

Osnovno državno tužilaštvo istražuje kako je DPS u prethodnoj vlasti u Rožajama zapošljavao svoje kadrova i kako sada nova BS-SDP vlast imenuje rukovodioce.

Izviđaj je pokrenut nakon što je Upravna inspekcija (UI) MUP- uputila tužilaštvu u Rožajama obavještenje o nepravilnostima pronađenim tokom inspekcijskog nadzora organa lokalne uprave koje ukazuju na sumnju da su počinjena krivična djela povrede prava iz oblasti rada.

Iz MUP-a je “Vijestima” saopšteno da je prvo obavještenje tužiocu poslato 10. septembra prošle godine. Tužilaštvu je tada dostavljen i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru od 31. jula i 1. avgusta na inicijativu generalnog sekretara BS Sabra Kalača:

“U zapisniku je konstatovano da su rješenja iz oblasti zapošljavanja donosena, odnosno potpisivana od strane neovlašćenih lica i da su zapošljavani službenici bez javnog ogašavanja”.

Kontrolni nadzor u Opštini, UI je izvršila 25. septembra 2014. kada je, istakli su iz MUP -a, ustanovljeno da nijesu otkolonjene nepravilnosti na koje je inspektor ukazao. “Takođe, nadzor je proširen u odnosu na nova zapošljenja u Opštini i utvrđene su nove nepravilnosti koje se odnose na postupak imenovanja visokorukovodnog kadra”, rekli su iz MUP-a.

Upravni inspektor je tada donio dva rješenja o naredbi za otklanjanje nepravilnosti u roku od mjeseca, koji je na zahtjev rožajske uprave produžen na još dva mjeseca.

“Nadalje, upravni inspektor je 22. novembra 2014. obavijestio Osnovno tužilaštvo Rožaje o povredi prava iz oblasti rada koja ukazuju na krivičnu odgovornost. Nakon toga, UI je u više navrata zahtijevala pisanu povratnu informaciju o otklanjanju nepravilnosti”, objasnili su iz MUP -a.

Uprkos tome, predsjednik Opštine Ejup Nurković, rekli su iz MUP-a, kao ni druga odgovorna lica uprave nijesu obavijestili UI o mjerama i radnjama koje je inspektor naredio.

UI je krajem sedmice u Opštini ponovo obavila kontrolni nadzor od kojeg će zavisiti dalje odluke tužilaštva.

Iako su iz UI rožajskom tužilaštvu pisali još prošle godine, oni su policiji tek prije dvadesetak dana naložili da sasluša svjedoke. U rožajskoj policiji izjave su dali i otpušteni kadrovi DPS -a.

Nakon što je u maju prošle godine dobila na izborima, BS je otpustila oko 40 kadrova DPS -a, tvrdeći da je riječ o nelegalno primljenim službenicima. U dva slučaja otpušteni radnici su dobili pravosnažne sudske presude u kojima stoji da su nezakonito razriješeni. Nova vlast je za manje od devet mjeseci primila oko 120 novih radnika.

Opozicioni DPS je kod UI inicirao nadzor za sekretara Skupštine, glavnog administratora i te šefove službi, uz tvrdnju da ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje tih poslova.

Bonus video: