Bečić: Stanje u Crnoj Gori je alarmantno

Bečić poručuje da se ne smiju zaboraviti posljedice i rezultate promjene vlasništva "odnosno pustoš koju je ostavila razorna privatizacija čije su posljedice pogubne"
17 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Boris Pejović
Demokratska Crna Gora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 10:27h

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić ocijenio je da je stanje u Crnoj Gori alarmantno, a da je pravo na rad više fikcija i želja nego što je stvarnost.

Bečić je svim radnicima, sindikatima i građanima čestitao 1. maj - Međunarodni praznik rada, sa željom da naredni praznik dočekaju sa boljim platama, boljim uslovima rada, većim brojem radnih mjesta i boljim standardom života.

"Ustav Crne Gore definiše pravo na rad kao temeljno pravo, koje se smatra jednim od osnovnih odnosa koji karakteriše jednakost i slobodu u odabiru zanimanja i jednako pravo za zasnivanje radnog odnosa. Stanje u Crnoj Gori je alarmantno. Pravo na rad je više fikcija i želja nego stvarnost. Ovo pravo nije pravo za sve, već pravo uglavnom za one pojedince koji prihvataju, promovišu i proklamuju političku volju vlasti. Dakle, uzrok postojećeg stanja zaostajanja u razvoju Crne Gore jeste, negativna kadrovska selekcija i eleminisanje onih koji uglavnom slijepo ne slijede politiku vlasti", saopštio je Bečić.

Bečić poručuje da se ne smiju zaboraviti posljedice i rezultate promjene vlasništva "odnosno pustoš koju je ostavila razorna privatizacija čije su posljedice pogubne, posebno u procesu gubljenja prava na rad."

"Oni zaposleni koji su stvarali i gradili fabrike, kroz rušenje i otimačinu fabrika ostali su na ulici. Riječ je dakle, o armiji ljudi koji su statusno i ekonomski žrtve tranzicije. Posebno naglašavam da u Crnoj Gori postoji ogroman broj mladih koji, svake godine, nezadovoljno dočekaju prvomajski uranak, jer se svaki drugi mladi čovjek nalazi na birou rada.

Crnoj Gori je potrebna efikasna ekonomija i dinamični razvoj kao osnovna pretpostavka za otvaranje novih radnih mjesta koja garantuju produktivno zapošljavanje i pravo na rad kao stvarno, realno pravo i to isključivo prema sposobnostima i nikada više prema političkoj pripadnosti. Članska karta nikada više ne smije biti uslov za ostvarenje prava na rad i zapošljavanje. Demokrate imaju obavezu prije svega prema građanima i budućim generacijama da obezbijede dostojanstven život svim radnicima i svim građanima, bez obzira na razlike koje postoje, da vrate proizvodnju na primarno mjesto kroz podsticajne mjere, subvencionisanje, povoljno produktivno kreditiranje jer prethodne dvije decenije predstavljaju primjer kako se vrši ekonomski genocid sopstvene države i njene budućnosti", zaključuje Bečić.

Bonus video: