Lukšić se sreo sa Nuland: Crna Gora može da računa na pomoć SAD

Konstatovano je da u narednom periodu jedan od prioriteta treba biti snaženje ekonomskih veza država Zapadnog Balkana
73 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić, Viktorija Nuland, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Viktorija Nuland, Foto: MVPEI
Ažurirano: 11.03.2015. 12:22h

U okviru radne posjete Sjedinjenim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi u Vašingtonu, gdje se sastao sa pomoćnicom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt Departmentu Viktorijom Nuland.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Nuland istakla je opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Crnoj Gori u finalnoj fazi integracije u NATO u dijelu realizacije postavljenih ciljeva do kraja ove godine i naglasila važnost kontinuirane implementacije postavljenih prioriteta u ključnim oblastima.

Potpredsjednik Lukšić je ukazao na progres koji je Crna Gora ostvarila u ključnim oblastima u okviru evroatlantskih integracija uključujući vladavinu prava, reformu vojnog i bezbjednosnog sektora i istakao značaj pomoći koju SAD pruža u implementaciji reformi u navedenim oblastima. On je kazao da o jasno prepoznatom napretku govori i otpočinjanje intenziviranog i fokusiranog dijaloga kao i rezultati sprovedenih reformi.

“Postoji čvrsta opredijeljenost da ispunimo sve preduslove kako bi do kraja 2015. godine uslijedio poziv za članstvo. Vjerujemo da je izvjesna perspektiva članstva Crne Gore garant stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i značajna za politiku otvorenih vrata NATO“, kazao je Lukšić.

Tokom sastanka Lukšić je iznio viđenje Crne Gore o načinu rješavanja pitanja Prevlake i izrazio očekivanje da će trenutni spor u vezi sa Sutorinom biti riješen što skorijim potpisivanjem Sporazuma o utvrđivanju granica sa BiH, koji su dvije države ranije usaglasile.

Konstatovano je da u narednom periodu jedan od prioriteta treba biti snaženje ekonomskih veza država Zapadnog Balkana i unapređenje investicione saradnje kroz korišćenje postojećih mehanizama u okviru regionalnih inicijativa.

Lukšić se susreo i sa savjetnikom predsjednika i višim direktorom za Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Čarlijem Kapčanom. Tokom sastanka je pohvaljen vidan napredak koji je Crna Gora ostvarila u ključnim oblastima u okviru intenziviranog dijaloga sa NATO, kao i doslijedan doprinos zajedničkim vrijednostima Alijanse, i ohrabreno dalje djelovanje u tom pravcu.

Bonus video: