Lukovac o Prevlaci: Sud će cijeniti što 12 godina nema problema

Data je šansa Privremenom sporazumu o razgraničenju. Ono se, i poslije 12 godina, potvrdilo kao dobro za obje strane
95 pregleda 2 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.01.2015. 19:24h

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac je ocijenio da bi bilo najbolje da su vlade Crne Gore i Hrvatske postigle dogovor o konačnom razgraničenju na Prevlaci koje bi proizišlo iz Privremenog sporazuma, ali da to nije realno jer bi podrazumijevalo ustupke obje strane za koje nijedna vlast nije spremna da preuzme odgovornost.

Iz hrvatskog MVP nedavno je saopšteno da je Hrvatska Crnoj Gori uputila nesužbeni predlog posebnog sporazuma kojim bi se države zajednički obratile Međunarodnom sudu koji bi utvrdio granice i da još čekaju odgovor Crne Gore, a iz crnogorskog MVPEI je naknadno saopšteno da su poslali odgovor.

"Kompromisi obje strane koji su učinjeni da se postigne makar privremeno rješenje, takođe su bili povod za oštre kritike u obje države, čak mnogo veće u političkim i stručnim sredinama Hrvatske, nego u Crnoj Gori. Zbog toga je najrealnije da se ta odluka prepusti Međunarodnom sudu pravde kojem naknadno treba pripremiti iscrpnu i uvjerljivu dokumentaciju i argumentaciju za stavove, predloge i zahtjeve Crne Gore", rekao je Lukovac za "Vijesti".

On je dodao da je dogovor o zajedničkom obraćanju Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji su 2008. potpisali Milo Đukanović i Ivo Sanader, bio izraz realne ocjene obje strane da je veoma teško postići kompromisno konačno rješenje zbog udaljenih i čvrstih pozicija obje strane u odnosu na ključna pitanja granice i na kopnu i na moru. "Sada je jasno da napori da se bilateralnim putem dođe do kompromisnog rješenja nijesu dali rezultata. Projekti istraživanja i eventualne eksploatacije nafte i gasa u podmorju nameću potrebu da se ubrza rješavanje pitanja razgraničenja" rekao je Lukovac. On kaže da, ipak, vrijeme nije izgubljeno

"Data je šansa Privremenom sporazumu o razgraničenju. Ono se, i poslije 12 godina, potvrdilo kao dobro za obje strane, nije stvorilo nikakve probleme, incidente i time, objektivno, postaje važna okolnost koju će Međunarodni sud pravde morati uzeti u razmatranje u traganju za definitivnim rješenjem”, smatra Lukovac. On smatra da će Vlada, prije nego uputi odgovor Hrvatskoj, učiniti ono što je nagoviješteno od strane MVPEI Crne Gore, a to je namjera da se predloženi tekst Sporazuma prethodno uputi nadležnom odboru Skupštine, s obzirom na iznijete sumnje i kritike od strane pojedinih lidera opozicije, odnosno poslanika. Mislim da je to razlog zašto još nije poslat odgovor Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske na predlog Posebnog sporazuma”, zaključio je Lukovac.

Podgorica i Zagreb moraju sudu dati jasan mandat šta traže

Lukovac smatra da je tekst Posebnog sporazuma za zajedničko obraćanje sudu u Hagu usaglašen i da je to tekst koje je hrvatska strana dostavila MVPEI.

"Da bi sud otpočeo utvrđivanje granice, mora dobiti usaglašen zahtjev dviju strana, sa jasnim mandatom u pogledu područja za koje se traži ocjena i odluka. Privremeni sporazum reguliše privremeno rješenje granice i njim se ne prejudicira konačno rješenje granice niti na kopnu niti na moru - dvije strane treba da se dogovore da sud treba da utvrdi granice i na kopnu i na moru" rekao je on.

Bonus video: