Sjednica SO Žabljak: Usvojen rebalans budžeta

Vlast je pohvalila poboljšanja u realizaciji pojedinih prihoda. To se čulo i od predstavnika opozicije ali i kritike pa su oni prilikom glasanja u većem broju ostali uzdržani
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2014. 15:17h

Glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije na sjednici SO Žabljak usvojen je rebalans ovogodišnjeg budžeta koji umjesto dosadašnjih 1.541.000 sadrži primitke i izdatke u iznosu od 1.432.000 eura.

Predlagač se na rebalans odlučio jer su tekući prihodi povećani u odnosu na planirane za oko 60.000 eura, posebno u oblasti naplate poreza i taksi. Ostali prihodi su smanjeni za oko 16.000 eura a veliko odstupanje je od plana je kod tekućih donacija koje su od planiranih 70.000 realizovane u iznosu od 5.000 eura. Nije se ostvario plan ni kod prodaje imovine pa je od 150.000 realizovano svega 5.000 eura

Za oko 67.000 eura narasli su tekući izdaci a kapitalni od planiranih 388.000 smanjeni na 179.400 eura. Povećana je i otplata dugova sa 91.000 na 124.000 eura.

Vlast je pohvalila poboljšanja u realizaciji pojedinih prihoda. To se čulo i od predstavnika opozicije ali i kritike pa su oni prilikom glasanja u većem broju ostali uzdržani.

Jednoglasno je usvojen program rada SO za narednu godinu. Nakon duge rasprave, odlukom predlagača, predsjednika Opštine Veselina Vukićevića, za neko naredno vrijeme odlučivaće se o aktu kojim se rješavaju stambena potanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi jer u dokumentu koji je juče bio pred odbornicima, uprkos trudu radne grupe koja ga je izradila, ostalo je nedoumica i tehničkih propusta jer u njega nijesu ugrađeni usvojeni amandmani.

Glasovima odborničke većine uz uzdržanu opoziciju usvojen je budžet za narednu godinu projektovan na 1.530.000 eura od čega su tekući izdaci planirani na blizu 1.060.000, kapitalni na skromnih 346.000 a za otplatu dugova 114.300 eura.

Žabljačani su i u narednoj godini oslobođeni plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište koje se u tu svrhu koristi. Usvojeni su izvještaj i program uređenja prostora. Tako je prošao i plan gradnje objekata privremenog karaktera i plan koji tretira kategoriju pomoćnih objekata.

Usvojena je odluka o vodosnadbijevanju, tretmanu i odvođenju otpadnih voda, odluka o komunalnom uređenju grada, odluka o radnom vremenu i odluka o opštinskim i nekategorisanim putevima.

Predsjednik borda direktora sportskog centra je lider žabljačkog odbora DPS Milorad Zarubica a članovi Nebojša Vojinović i Nikola Dubljević. Prolaz su dobili program rada i finansijski plan lokalne Turističke organizacije za narednu godinu kao i informacija o pripremi naredne zimske turističke sezone.

Vuković predložila da se Žugić razriješi funkcije

Na dnevnom redu bio je i predlog odbornice Demokratskog fronta Aleksandre Vuković, da se odbornik SDP Milutin Žugić razriješi funkcije predsjednika Savjeta JU Centar za kulturu.

Iza skupštinske govornice Vuković je saopštila da se neposrednim uvidom u zapisnike sa sjednica tog Savjeta uvjerila da od oktobra 2012. do oktobra 2014. godine nije održana ni jedna sjednica, što po njenom mišljenju jasno govori da predsjednik nije vršio svoju dužnost.

Pozvala ga je da podnese ostavku i vrati 5.000 eura, koliko je novca primio po tom osnovu, a odbornike DPS, većeg koalicionog partnera, da interese Centra za kulturu stave iznad koalicionih. Niko ni jednom riječju nije odgovorio na njene navode a za njen predlog glasalo je šest opozicionih odbornika.

Toliko ih je bilo i uzdržanih a vladajuća DPS-SDP većina bila je protiv takvog predloga.

Galerija

Bonus video: