Sjednica posvećena Danu borbe protiv korupcije

U crnogorskoj Skupštini je u petak raspravljano o Predlogu zakona o sprječavanju korupcije. Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati taj zakon, dok su iz opozicije podršku uslovili usvajanjem amandmana
2 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.12.2014. 06:56h

Odbor za antikorupciju, povodom Međunarodnog dana borbe protiv te pojave, danas će održati posebnu sjednicu, kojoj će prisustvovati i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

Međunarodni Dan borbe protiv korupcije ustanovila je Skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2003. godine, u namjeri da se istakne problem korupcije i uloga UN u njenom suzbijanju.

U crnogorskoj Skupštini je u petak raspravljano o Predlogu zakona o sprječavanju korupcije. Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati taj zakon, dok su iz opozicije podršku uslovili usvajanjem amandmana.

Ministar pravde, Duško Marković, kazao je da se u Crnoj Gori stalno ulažu napori u cilju daljeg jačanja efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela.

“Analize su pokazale da decentralizovani antikorupcijski institucionalni okvir, uprkos značajnim unaprjedenjima, ima nedostatke i ograničenja”, kazao je Marković i istakao će se formiranjem antikorupcijskog tijela skoncentrisati nadležnosti sadašnjih institucija.

Novim zakonom propisuju se odgovornost nadležnih tijela, što je uslov, kako je obrazložio, za efikasnu i djelotvornu prevenciju korupcije.

Bonus video: