Pismo ambasadorima: Zaštitite Janka Vučinića od hira Mila Đukanovića

“Administrativni odbor zna da poslanik Janko Vučinić nije kriv. Nije povrijedio nijedan zakon, a poslanici iz Nikšića treba da budu ponosni na svog kolegu poslanika koji je spasio neželjenih posljedica sugrađane, na čemu mu zahvaljuju radnici“, navodi su u dopisu
93 pregleda 32 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2014. 11:23h

Odbor za odbranu poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića, tražio je od predstavnika ambasada u Crnoj Gori da ga zaštite od, kako su naveli, hira premijera Mila Đukanovića.

„Molimo vas da diplomatskim djelovanjem utičete da se obustavi hir Đukanovića prema jednom časnom čovjeku, borcu za demokratiju i prava obespravljenih“, navodi se u pismu.

Predsjednik Odbora za odbranu Vučinića, Radisav Jauković, rekao je da je pismo upućeno ambasadama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Evropske unije (EU).

Jauković je uputio i dopis skupštinskom Administrativnom odboru, u kojem se njegovi članovi obavještavaju da se Odbor za odbranu Vučinića obratio ambasadama.

„Upoznali smo ih sa namjerama koje aktuelna vlast, silom na sramotu, želi da sprovede protiv narodnog tribuna Janka Vučinića“, navodi se u dopisu.

Jauković je kazao da će delegaciju Odbora za odbranu poslanika Vučinića primiti predstavnici značajnih evropskih institucija u Podgorici.

„Delegacija se sprema da posjeti Evropsku komisiju (EK) u Briselu, za šta smo dobili i odobrenje“, rekao je Jauković.

Odbor za odbranu Vučinića prošle sedmice je formirala Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), u saradnji sa predstavnicima drugih radničkih organizacija. Oni su najavili proteste ukoliko se Vučiniću izglasa skidanje imuniteta.

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika Metalca, 2. oktobra, pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade.

Vučinić je predvodio radnike koji su, na protestu podrške zaposlenima u Metalcu, pokušali da uđu u zgradu Vlade. Policija im to nije dozvolila, nakon čega su radnici i penzioneri iz Metalca i drugih propalih preduzeća uspjeli da bezbjedonosnu ogradu pomjere do ulaza.

“Administrativni odbor zna da poslanik Janko Vučinić nije kriv. Nije povrijedio nijedan zakon, a poslanici iz Nikšića treba da budu ponosni na svog kolegu poslanika koji je spasio neželjenih posljedica sugrađane, na čemu mu zahvaljuju radnici“, navodi su u dopisu.

Jauković je rekao da se do sada uključilo i dalo podršku preko 157 kolektiva, kao i 375 nevladinih organizacija (NVO).

„To što se radi sa Vučinićem je bez presedana u savremenoj evropskoj praksi. Umjesto da se hapse i procesuiraju oni koji su doveli narod do bijede i siromaštva, prijete istinskom narodnom poslaniku“, navodi se u dopisu.

U pismu predstavnicima ambasada, saopšteno je da Vučinić nije ni u jednom segmentu i nijednom radnjom povrijedio zakon Crne Gore, niti ugrozio živote ljudi i imovine.

Jauković je rekao da je Vučinić spasio teških zdravstvenih i materijalnih posljedica oko 30 radnika Metalca iz Nikšića.

„Tim radnicima 33 mjeseca nije uplaćivan doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, niti su 16 mjeseci primali platu, a plata im je jedini izvor zarade i življenja“, navodi se u pismu.

Vučinić je, kako je kazao Jauković, spasio sigurne smrti nekoliko ugroženih života radnika.

Bonus video: