SNP: Budžet Andrijevice potrošački, a ne razvojni

"Površna analiza budžeta opštine Andrijevica za 2013. ukazuje na to da se najveći dio sredstava se troši na bruto zarade i ostala lična primanja zaposlenih, čiji broj je teško utvrditi"
0 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Savo Prelević
Andrijevica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2014. 12:53h

Budžet opštine Andrijevica je u osnovi potrošački, a ne razvojni i najveći dio novca potrošen je na zarade i ostala lična primanja zaposlenih, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te stranke su kazali da se iz opštinskog budžeta najbolje može vidjeti kakav će biti jednogodišnji učinak lokalne samouprave u nekoj opštini, kakvi su razvojni planovi.

"Budžet je i ogledalo vlasti, koji pokazuje čime se ona bavi, koji su joj prioriteti i dometi i uopšte, o kakvoj se vlasti radi".

"Površna analiza budžeta opštine Andrijevica za 2013. godinu, ukazuje na to da je u osnovi potrošački, a ne razvojni, najveći dio sredstava se troši na bruto zarade i ostala lična primanja zaposlenih, čiji broj je teško utvrditi", kazali su iz opštinskog odbora SNP-a.

Kako navode, mjesne zajednice, kako u fazi izrade Nacrta tako i u realizaciji budžeta, su u potpunosti zanemarene, nijesu sagledane stvarne potrebe i u okvirima raspoloživih sredstava utvrdi plan korišćenja tih sredstava.

"Primjera radi u 2008. godini, ukupna sredstva za rad i aktivnost mjesnih zajednica iznosila su 700.000 eura, a u 2009. godini 289.916 eura", kažu su iz SNP-a.

Kako je saopšteno, osim ulaganja u zimsko održavanje puteva, iako, kako su rekli iz SNP-a, snijega ove zime i nije bilo u nekim značajnijim količinama, i investicije u jedan planinski put u iznosu od 10.000 eura, značajnijih ulaganja nije bilo.

"Naprotiv, mjesnim zajednicama kojima su iz opštinske kase ranije opredijeljena sredstva za izradu projektne dokumentacije su, uz saglasnost lokalne vlasti, trošena za neke druge namjene, što predstavlja krivično djelo", navodi se u saopštenju.

Kako su rekli, u Izvještaju o ostvarivanju funkcije lokalne samouprave u 2013. godini se navodi da je naslijeđeni nedostatak projektne dokumentacije glavni uzrok i faktor ograničavajućeg ulaganja u razvojne projekte.

"Kada se zna da su ovom periodu vladavine DPS realizovani, ili je u toku realizacija, samo onih projekata koje je prethodna vlast dogovorila sa Direkcijom javnih radova i saradnjom sa Međunarodnim organizacijama", dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da su Vatrogasni dom, regulacija korita rijeka Lima, Zlorečice i Kraljštice, most u Zorićima i niz drugih projekata plod rada prethodne vlasti.

"Odluka o kreditnom zaduženju opštine od 600 hiljada EUR u teškim ekonomskim uslovima i za tako malu i siromašnu opštinu je apsurdno, pogotovo kada imate gotov projekat koji je u okviru saradnje sa UNP planirao izgradnju male elektrane za potrebe opštine, kao pilot projekat", navedeno je u saopštenju.

Iz SNP-a su naveli da je, u saradnji sa ambasadom Češke, završena studija izgradnje mini elektrane na gradskom vodovodu, izrada katastra vodotoka koji se finansirao iz sredstava češkog ministarstva finansija, preko Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bonus video: