Šekerinska: Ponovili smo iskustvo Crne Gore

“Nismo tražili da nam EU i NATO riješi probleme, mi smo riješili problem i zbog toga zaslužujemo mjesto u NATO”, kaže Šekerinska
1392 pregleda 5 komentar(a)
Šekerinska, Foto: Reuters
Šekerinska, Foto: Reuters

Sjeverna Makedonija je na putu članstva u NATO ponovila iskustvo Crne Gore, ali i imala značajnu podršku zvanične Podgorice, kazala je ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

“U ovih zadnjih godinu i po dana, radili smo mnogo sa Ministarstvom odbrane i ministrom Predragom Boškovićem, sa svim institucijama i sa Vojskom na većem razumijevanju i koristili vaše iskustvo oko brze tranzicije koju ste postigli”, kazala je ministarka na pitanje “Vijesti” u podršci zvanične Podgorice.

Prošle nedjelje završen je prvi sastanak ministara odbrane NATO na kojem je učestvovala i Sjeverna Makedonija u svojstvu države koja je pozvana u članstvo.

Ona će postati članica kada svih 29 zemalja u svojim parlamentima potvrdi Protokol o pristupanju, koji su prije nepune dvije nedjeje potpisali ambasadori pri NATO, što je u ime Crne Gore uradila Dragana Radulović.

O ovom Protokolu raspravljaće poslanici 1. marta, kada se budu okupili na Cetinju radi prvog redovnog proljećnog zasjedanja.

Ministarka je kazala da tranzicija neće biti laka, jer su na tom putu neophodni resursi, ali i stručna administracija.

“Sjećam se prvih poruka koje su mi uputili da ni sami nismo svjesni kako će to brzo i naporno biti. I to smo se sada uvjerili. Ali puno smo radili sa mojim crnogorskim kolegom oko reforme u Ministarstvu i oko transformacije vojske, uradili smo zaista mnogo projekata bilateralne saradnje”, kazala je Šekerinska.

Kao jedan od primjera saradnje istakla je da se crnogorski kadeti školuju na njihovoj vojnoj akademiji, a da su makedonski kadeti nedavno završili obuku u zimskim uslovima u kasarni u Kolašinu.

Osim iskustva, zajedničko na putu članstva ovim dvijema država je i pritisak zvanične Rusije.

Dodala je da je ulazak zemalja zapadnog Balkana u NATO bitan i sa aspekta regionalne stabilnosti.

“U ovom trenutku NATO ima svoje vojnike na Kosovu. To nam govori da pitanja bezbjednosti još uvijek nisu apsolvirana na Balkanu. Baš zbog toga ulazak Sjeverne Makedonije u NATO je značajan. Zato što pokazujemo svakom našem susjedu i svim zemljama u regionu da možeš biti ambiciozan ako primijeniš evropsko ponašanje. Nismo tražili da nam EU i NATO riješi probleme, mi smo riješili problem i zbog toga zaslužujemo mjesto u NATO. Ovo je poruka za sve: Beogradu i Prištini u njihovom dijalogu, političarima u BiH... Da ne dopustimo da nam neko drugi rješava probleme na Balkanu, da pokažemo da je Balkan naučio svoju lekciju.”

Na pitanje o eventualnim bazama koje bismo mogli ponuditi NATO, ministarka je kazala da je prerano o tome govoriti, ali da jedan od kapaciteta koji mogu ponuditi poligon “Krivolak”.

Bošković: Dali smo sve svoje znanje i podršku

Znali smo koliko je put u NATO izazovan, i dali smo sve svoje znanje i podršku Sjevernoj Makedoniji, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Da ta pitanja, neka koja smo mi prolazili u nekako bliskom periodu, prođe sa manje zadrške, što su i oni uspjeli. Ja im na tome čestitam i čestitam prije svega sporazum Grčke i Makedonije jer je to pokazatelj da gdje postoji volja uvijek se nađe dogovor. Primjer su za neka druga neriješena pitanja u našem regionu", kazao je Bošković "Vijestima".

Bonus video: