Pali Pupović, Nusret Kalač i Brajušković

DPS opet ima većinu na Žabljaku, u Danilovgradu i Šavniku, dok je SNP zadržao vlast u Plužinama. Od SDP zavisi ko će biti vlast u šest od osam preostalih opština
133 pregleda 37 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.05.2014. 06:48h

Od 12 opština, u kojima su juče održani lokani izbori, u osam će odlučivati postizborni savezi, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) apsolutnu većinu osvojila na Žabljaku, te u Danilovgradu i Šavniku gdje je nastupila u koaliciji sa Liberalnom partijom(LP), odnosno Socijaldemokratskom partijom (SDP). Socijalistička narodna partija (SNP) zadržao je vlast u Plužinama.

Do smjene DPS vlasti izgleda vjerovatno da će doći u Rožajama u kojima je pobijedila Bošnjaka stranka (BS) koja će za to morati da pravi savez sa SDP-om. Takođe, smjena DPS vlasti je vjerovatna i u Kolašinu kojim je upravljao Darko Brajušković, a u kojem je sinoć nagoviješteno da će koalicija SDP-Pozitivna praviti savez sa SNP-om i Demokratskim frontom (DF) koji su ostvarili odličan rezultata u tom gradu.

Na drugoj strani, opozicioni SNP i DF mogli bi izgubiti vlast u Pljevljima, u kojima nova većina zavisi od odbornika SDP-a. Pljevljima je vladao SNP na čelu sa Milojem Pupovićem.

Iako generalno ne može biti zadovoljan brojem osvojenih glasova, SDP se našao u situaciji da odlučuje ko će biti vlast u šest gradova. Osim u Kolašinu, Pljevljima i Rožajama, od SDP-a će zavisiti vlast i u Baru, Plavu i Podgorici u kojoj je nastupio u savezu sa Pozitivnom.

Pozitivna i SDP su nastupili zajedno i u Danilovgradu, u kojem ih je DPS potukao.

DPS može biti zadovoljan i rezultatom u Bijelom Polju, tradicionalnom uporištu partije Mila Đukanovića, gdje je nastupio samostalno, iako će mu nedostajati jedan mandat da formira vlast.

Osim u Rožajama, gdje je Nusret Kalač potučen do nogu, DPS ne može biti zadovoljan ni rezultatom u Baru gdje je pao za dva odbornička mandata u odnosu na prethodni saziv i treba mu pet odbornika, moguće SDP-a, da formira vlast. Pozitivna Crna Gora je, takođe, doživjela fijasko u Baru.

Osim u Rožajama, gdje je osvojila skoro duplo više glasova u odnosu na izbore 2010, BS može da bude zadovoljna rezultatom u Plavu, iako je pitanje da li će tamo nastaviti da obavlja vlast sa dosadašnjim koalicionim partnerom SDP-om ili će doći do neke druge kombinatorike svojstvene tom gradu.

Na prvim izborima održanim u novoformiranoj opštini Gusinje, nijedan od dvije veće koalicije DPS-SDP-BS i Partija za Gusinje-SNP-LP nije uspjela da osvoji apsolutnu vlast i moraće da pravi koaliciju sa DUA, DS ili Albanskom alijansom.

U štampanom izdanju na 10 strana čitajte sve detalje o jučerašnjim izborima u svakoj opštini

Bonus video: