Ovakva spoljna politika Đukanovića imaće negativan efekat na broj ruskih turista

"Ne bih bio iznenađen da Đukanović pritisnut između Vašingtona i Moskve, uradi isto kao i Kralj Nikola - napusti zemlju"
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2014. 18:05h

Politički uticaj organzovanog kriminala na režim ključni je politički problem Crne Gore i jedino ga je moguće riješiti kroz evroatlantske integracije i smjenu vlasti, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On se danas sastao sa ambasadorom Austrije, Johanom Fronlihom koji se, kako piše u saopštenju te partije, intersovao za stavove PZP-a oko aktulenih političkih, ekonomskih, bezbjednosnih i spoljno-političkih tema.

Navodi se da je Medojević upoznao Fronliha sa viđenjima PzP-a o uzrocima i posledicama duboke političke, ekonomske, bebzjendosne krize u Crnoj Gori i istakao da je politički uticaj organzovanog kriminala na režim ključni politički problem države i da ga je jedino moguće riješiti krzo evroatlantske integracije i smjene vlasti.

Frohliha je, dodaje se, posebno zanimala ocjena Medojevića o efektima i porukama susreta Predsjednika Vlade, Mila Đukanovića sa potpredsjednikom SAD-a, Bajdenom, kao i reakcije zvanične Moskve.

„Đukanovićeva hazardserska spoljna politika dovela je Crnu Goru u izuzetno lošu poziciju na međunarodnom planu. Đukanovićev režim je zbog afera prisluškivanja ambasada zemalja članica NATO, logističke podrške kartelima organizovanog kriminala koji ugrožavaju bezbjednost SAD i netransparetnim vezama sa bezbjendosnim strukturama država koje nijesu članice NATO, blokirao evroatlantske integracije i ozbiljno pogoršao odnose sa SAD“, rekao je Medojević.

„Ne bih bio iznenađen da Đukanović pritisnut između Vašingtona i Moskve, uradi isto kao i Kralj Nikola - napusti zemlju i ode tamo gdje se nalaze naše opljačkane milijarde“

„Pokušavajući da od Vašingtona dobije političku podršku, a od Rusije finaijsku korist, našao se u procjepu i samim tim ugrozio vitalne nacionalne interese. Zaustavljene su NATO integracije i nećemo dobiti pozivnicu na samitu u Velsu, a sa druge strane ugroženi su i ekonomski intersi države, jer se ruski investiotori masovno povlače, a i efekat ovakve spoljne politike Đukanovića imaće negativan efekat na broj ruskih turista“, ocijenio je Medojević

Kako je naveo, spoljna politika vođenja isključivo opstankom na vlasti i uvećanju ličnih profita, završila je slično kao u vrijeme Kralja Nikole.

„Ne bih bio iznenađen da Đukanovic pritisnut između Vašingtona i Moskve, uradi isto kao i Kralj Nikola - napusti zemlju i ode tamo gdje se nalaze naše opljačkane milijarde“, rekao je Medojevic.

On je ocijenio veoma čudnim odluku Đukanovića da aktuelni ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, ne bude u sastavu delegacije, „i da ga na putu u Vašington prati dokazani ruski čovjek Milan Roćen“.

„Cijenim da je američka strana ovu Đukanovićevu odluku doživjela kao provokaciju“, zaključio je Medojević.

Bonus video: