Kanada podržala težnje Crne Gore za punopravno članstvo u NATO

Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Kanade Crnoj Gori u pogledu integracija u NATO i informisao o reformskim procesima u okviru oba integraciona procesa
53 pregleda 6 komentar(a)
Džon Berd, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Džon Berd, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.04.2014. 15:53h

U nastavku prve bilateralne posjete Kanadi, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić susreo se u Otavi sa ministrom vanjskih poslova Kanade Džonom Berdom .

"Crna Gora može da računa na podršku Kanade u nastavku njenog evroatlantskog puta u skladu sa definisanim kriterijumima", kazao je ministar vanjskih poslova Kanade Džon Berd.

On je istakao jasnu podršku Kanade politici otvorenih vrata NATO-a i aspiracijama Crne Gore ka punopravnom članstvu.

Berd je ukazao na važan doprinos Crne Gore regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i politici saveznika na sastanku na kojem bilo riječi i o drugim pitanjima vezano za evroatlantsku integraciju, kao i aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Kanade Crnoj Gori u pogledu integracija u NATO i informisao o reformskim procesima u okviru oba integraciona procesa.

"Iako je Crna Gora na svom evropskom i evroatlantskom putu postavila ambiciozne ciljeve, činjenica da je u kratkom roku ostvarila ozbiljan napredak i značajne rezultate govori o punoj posvećenosti i predanosti ovom cilju" kazao je Lukšić.

Dodao je da su, kroz novi pristup u pregovorima sa EU, pitanja od suštinskog značaja za crnogorsko društvo prva stavljena na sto, što pokazuje posvećenost najvišim vrijednostima koje gaje demokratske i razvijene zemlje.

Intenzivirati ekonomsku saradnju

Lukšić je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO za stabilnost regiona i Evrope, te da aktuelni trenutak u Evropi, kao i godina značajnih jubileja potenciraju momenat da se potvrdi politika proširenja NATO.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim važnim pitanjima iz oblasti bilateralne saradnje. U tom pravcu, potpredsjednik Lukšić je kazao da Crna Gora i Kanada gaje tradicionalno dobre odnose i da postoji opravdan interes za unapređenje bilateralne saradnje.

Lukšić je istakao da prisustvo kanadskih investicija predstavlja dodatan impuls za intenziviranje ekonomske saradnje između dvije države.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom ekonomskom saradnjom i ocijenjeno da postojeću treba ojačati u oblasti trgovine i investicija. U tom smislu, dogovoreno je intenziviranje kontakata u cilju zaključivanja sporazuma o zaštiti investicija.

Ministar Berd je zahvalio na dosadašnjoj saradnji u okviru multilateralnih institucija, prije svega, u Savjetu za ljudska prava.

I ostali pružili podršku

Tokom boravka u Kanadi, potpredsjednik Lukšić imao je susrete u Parlamentu Kanade sa senatorkom Rajnel Andrejčak , predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Senata , Šeril Galant , predsjedavajućom Parlamentarne asocijacije pri NATO i Dinom Elisonom , predsjedavajućim Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma Parlamenta.

Na sastancima na kojem je razgovarano o napretku Crne Gore u evroatlantskoj integraciji, sagovornici potpredsjednika Lukšića još jednom su istakli punu podršku politici otvorenih vrata i aspiracijama Crne Gore. Lukšić je sagovornike informisao da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformama u četiri ključne oblasti za integraciju u NATO - vladavini prava, podršci javnog mnjenja, reformi obavještajnog sektora i sektora odbrane.

Na sastancima je bilo riječi i o potencijalima dalje saradnje, kao i o pitanjima od bilateralnog značaja, a ocijenjeno je da bi razmjena iskustva između parlamentarnih odbora Crne Gore i Kanade doprinijela jačanju parlamentarne saradnje.

Bonus video: