Tuzi: Najavljen protest, žele opštinu

“Malesija je naša i treba da je izgradimo. Ovaj prostor treba iskrene ljude koji su spremni da se žrtvuju i koji kažu - Bog na nebu, Malesija na zemlji, pa onda sve drugo”
108 pregleda 158 komentar(a)
Protesti, Tuzi, Foto: Savo Prelević
Protesti, Tuzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2014. 08:04h

Predstavnici Demokratskog foruma za integracije (DFI) i Demokratskog saveza organizovaće 6. aprila demonstarcije u Tuzima u znak protesta prema odnosu Vlade prema Albancima u Crnoj Gori.

Protesti u Malesiji trebalo bi da budu uvod u demonstracije koje će albanska dijaspora organizovati dva dana kasnije u Vašingtonu povodom susreta premijera Mila Đukanovića sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom. Iza demonstracija u Vašingtonu stale su gotovo sve organizacije koje okupljaju albansku dijasporu, a kako je najavljeno demonstranti će tražiti od Bijele kuće da preispita odnos prema Đukanoviću.

Kako navode u DFI i demonstracije u Tuzima treba da ukažu odnos države prema Albancima, posebno u slučaju neispunjenih obećanja o formiranju punopravne opštine Tuzi.

“Malesija je naša i treba da je izgradimo. Ovaj prostor treba iskrene ljude koji su spremni da se žrtvuju i koji kažu - Bog na nebu, Malesija na zemlji, pa onda sve drugo”, navodi se u pozivu organizatora.

Kako ističu organizatori od vlade će tražiti da prestane sa podrivanjem položaja građana Malesije i odustane od pokušaja razbijanja njene teritorije, njenog imena i istorije. Oni će tražiti ukidanje sporazuma na štetu Malesije i decentralizaciju i sprovođenju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Prema najavama malesijski ogranak Demokratskog saveza, koji vodi Nikola Camaj, jedina je albanska stranka koja je stala iza protesta, iako je moguće da se na skupu pojavi neko od funkcionera ostalih partija. To se desilo i na prethodnim protestima koje je DFI organizovao u decembru 2011. godine, kada se protestovalo zbog političkog, socijalnog, ekonomskog i pravnog položaja Albanaca u Crnoj Gori. Na tim protestima bili su funkcioneri svih albanskih stranaka, osim Demokratske unije Albanaca koja je tada bila dio vlasti u GO Tuzi.

DPS i BS predložile raspravu o spornom zakonu o statusu Tuzi

Poslanički klub DPS-a i Bošnjačke stranke je juče u skupštinsku proceduru uputio predloge izmjena četiri zakona kojima će biti definisan status opštine Tuzi, potvrdio je juče poslanik DPS-a Nikola Gegaj. On je portalu Analitika kazao kako očekuje da se o zakonima raspravlja na narednoj sjednici parlamenta.

“U skupštinsku proceduru su ušle izmjene i dopune Zakona o glavnom gradu kao ključni zakon i u skladu sa njim i usaglašavanje ostalih: Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava”, kazao je Gegaj.

Predloženim zakonina pedviđeno je da Tuzi i Golubovci budu opštine u sastavu glavnog grada, koje će imati poseban budžet i upravu ali će građani Malesije glasati i za skupštinu glavnog grada.

Bonus video: