Lekić odgovorio Krivokapiću: NATO ne bi trebalo da bude kamen spoticanja

Lider DF-a je za TV Vijesti kazao da je najava Krivokapića i dalje "suva retorika" i traži konkretne poteze u smjeru koji je nagoviješten
79 pregleda 90 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 19:00h

Dekriminalizacija vlasti i raskid sa politikom korupcije glavni su zahtjevi Demokratskog fronta (DF) da bi sjeli sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) za pregovarački sto o potencijalnoj koalicionoj saradnji, koju je nagovijestio šef socijaldemokrata Ranko Krivokapić u sinoćnjoj emisiji "Načisto" Televizije "Vijesti".

Lider DF-a je za TV Vijesti kazao da je najava Krivokapića i dalje "suva retorika" i traži konkretne poteze u smjeru koji je nagoviješten.

"Na tu retoriku oko državotvornih stranaka sa kojima će da se sastane, pa možda sa DF-om, ja njemu odgovaram: prvo se dekriminalizujte, pa ćemo možda razgovarati", rekao je Lekić.

Poziv za stvaranje tzv. državotvornog bloka dobila je i Pozitivna Crna Gora, ali iz vrha te partije još ne žele da komentarišu mogućnost političkog preokreta.

Dok stranka Darka Pajovića jasno podržava članstvo Crne Gore u NATO savezu, što je glavni uslov Krivokapića za saradnju, u Frontu je stav o sjevernoatlantskom savezu prilično nejasna. To, smatra Lekić, ne bi trebalo da bude kamen spoticanja.

"DF nije nikakva prepreka, ne vodimo nikakvu kampanju protiv NATO-a. Mi izražavamo podijeljenost u crnogorskom društvu, jer postoje grupacije i stranke koje su sa velikim entuzijazmom za ulazak u NATO, postoje druge koje nijesu", poručio je Lekić.

Novinar "Vijesti" Neđeljko Rudović smatra da je DF na velikom ispitu ali vjeruje da je njihova saradnja, uprkos jasnim i očiglednim razlikama, ipak moguća.

"Ono što je ključno jeste ponašanje opozicije i to da li će DF napraviti takvu političku platformu oko nekih prilično krupnih političkih pitanja koja će biti prihvatljiva za SDP", rekao je Rudović.

Na pitanje zbog čega je Krivokapić spreman da napusti dugogodišnjeg partnera, lidera Demokratske partije socijalista (DPS) i Vlade Mila Đukanovića, Rudović kaže da je ovo period za ozbiljno promišljanje budućih poteza.

"Sve ukazuje na to da SDP, ukoliko se odluči na takav korak, ima ozbiljne šanse da postane respektabilna politička organizacija. U slučaju da do kraja ostane 'u zagrljaju' sa DPS-om, postavlja se pitanje njenog opstanka", smatra Rudović.

Galerija

Bonus video: