Performans DF na Cetinju: Otvorili vrata grada

"Neko je na duhovit način izrazio svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem, ali i nemoć u razmišljanju da može učiniti nešto dobro da se popravi takvo stanje."
186 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 12:07h

Simboličnim presjecanjem crvene vrpce na ulazu u Cetinje, kod mjesta Belveder, šahovski velemajstor Božidar Bonja Ivanović, u ime izborne liste Građanski front - Miodrag Lekić “Tvoj potez” “svečano je otvorio vrata grada Cetinja, nagovještavajući period njenog novog procvata nakon višedecenijskog sna”.

"Imali ste priliku tokom posljednjih nekoliko godina, da vidite da je na prilazu Cetinju stojala tabla na kojoj je pisalo ''Cetinje ne radi''. Neko je na duhovit način izrazio svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem, ali i nemoć u razmišljanju da može učiniti nešto dobro da se popravi takvo stanje.

Upravo zato došli smo na ideju da danas otvorimo Cetinje, odnosno da otvorimo put i prostor za promociju građanske svijesti, da naši građani shvate da je odluka o vršenju vlasti upravo u njihovim rukama", kazao je Ivanović.

On je građanima Cetinja poručio “da treba samo da u što većem broju izađu na izborno mjesto,a koga će zaokružiti to je pitanje za njihovu savjest i to je njihovo pravo”.

Nakon ovog perfomansa uslijedio je novi na Balšića pazaru, gdje su aktivisti DF građanima u koverte za “Obračun ličnog dohotka” dijelili “mito za glasanje”.

U jednoj koverti se inače nalazio privjezak, upaljač i hemijska olovka sa njihovim logom, a u drugoj na kojoj je pisalo “Istina-gorka ali ljekovita”, bio je čaj od pelina.

Nakon toga predstavnici OO DF na Cetinju otvorili su izložbu fotografija pod nazivom "Sjećanje me lakom tugom ovi". Na izloženim fotografijama, predstavljen je put grada Cetinja, od sjaja do očaja.

Kandidat za odbornika Boban Batrićević, kazao je da su ovi poznatim stihom Lesa Ivanovića, željeli da na najbolji način oslikaju dekadentno stanje grada.

"Izložba predstavlja svojevrsan vremeplov koji svoje posjetioce kroz foto priče vraća u svijetlu prošlost prijestonice, ali isto tako ukazuje i opominje na opasnosti tamne budućnosti, ukoliko se njegovoj propasti ne stane na put", kazao je Batrićević.

Čitava izložba inače koncipirana je u tri tematske cjeline: Stanje kulturnih spomenika na Cetinju, ekonomija prijestonice i njene crne tačke.

"Neka ovaj fotografski prikaz bude opomena uništiteljima cetinjskog progresa, a vama dragi sugrađani dovoljan razlog da 16. novembra svojim potezom, pružite šansu novim ljudima, koji imaju humanističke a ne predatorske motive, da od Cetinja stvore ambijent za prijatan život i zasnivanje porodice", kazao je Batrićević uz nadu „da će fotografije Cetinja kroz četiri godine sa sobom nositi neku vedriju i progresivniju sliku“.

Predstavili izborni program

Opštinski odbor Demokratskog fronta na Cetinju, predstavio je danas i svoj izborni program u tom gradu. U propagandnom materijalu koji su dijelili građanima, navodi se da će na vrhu njihovih prioriteta biti socijalna politika, mladi i građani treće dobi.

Kada je riječ konkretno o socijalnoj politici, u DF kažu da će raditi na redefinisanju cjelokupne politike socijalnih davanja u cilju pravičnijeg odnosa prema građanima, te da će finansirati izgradnju stanova iz budžeta lokalne samouprave, po modelu privatno-javnog partnerstva.

U domenu politike prema mladima, između ostalog radiće na sistematskom podsticanju preduzetništva kod te populacije. Za građana treće dobi zahtijevaće kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i pomoć.

U njihovom programu stvaljen je akcenat i na osobe sa invaliditetom i stvaranje ambijenta za pomoć tim osobama. Radiće i na unaprjeđenju obrazaovanja, sporta, infrastrukture, turizma, poljoprivrede i ribartsva. Ova stranka poručuje i da će inicirati i izmjene zakona o Prijestonici, kojim bi se redefinisao državno-pravni status i funkcionalni položaj Prijestonice.

Galerija

Bonus video: