Medojević: Svi da se priključe Frontu, Lukšić lobira da naslijedi Đukanovića

On je rekao da se DF pokazao kao najuspješniji projekat objedinjavanja opozicije u protekle 24 godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2013. 15:31h

Član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pozvao je Socijalističku narodnu partiju (SNP) i Pozitivnu Crnu Goru da se postanu dio tog političkog saveza, kako bi opozicija bila spremna za eventualno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. On je kazao da bi na parlamentarnim izborima jedino ujedinjena opozicija imala šansu da smijeni režim, i pojasnio da bi se stranke Srđana Milića i Darka Pajovića u Front uključile pod istim pravilima kao i ostali konstituenti tog političkog saveza.

“Pozivam SNP i Pozitivnu da se odmah i bez uslovljavanja priključe Frontu i da pod istim pravilima koja važe i za ostale konstituente ojačaju ovaj politčki savez. Pozitivna mora da se suoči sa istorijskom potrebom crnogorsko-srpskog pomirenja i da prihvati da i Srbi u Crnoj Gori imaju ustavna prava da na osnovu izbornih rezultata vrše vlast i u Nikšiću, Budvi i Crnoj Gori”, kazao je Medojević.

On je rekao da se DF pokazao kao najuspješniji projekat objedinjavanja opozicije u protekle 24 godine, pojašnjavajući da je recept za uspjeh okupljanje svih političkih snaga koje su svjesne potrebe pomirenja Srba i Crnogoraca na vrijednosima savremene Evrope. Potrebno je ujediniti, smatra Medojević, sve snage koje imaju nultu stopu tolerancije prema mafiji i korupciji i koje žele uspostavljanje novog kursa ekonomske politike uz ubrzavanje evropskih integracija.

On je kazao da se to već desilo formiranjem Fronta koji je pokazao zavidne rezultate na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, navodeći da zbog toga treba jačati taj opozicioni savez. Medojević je istakao da je DF pokazao otvorenost prema političkim partijama ali i pojedincima, NVO, sindikatima koji prihvataju političke principe tog saveza.

“Zato u susret novim izazovima ne treba izmišljati toplu vodu i mijenjati taktiku koja pobjeđuje. Front je koalicija koja se nije formirala oko mandata i fotelja. Mi smo se okupili oko zajedničkih prinicipa, kreirali i dogovorili se o zajedničkoj politici, osnovnim pravilima međusobnih odnosa i konsenzusom izabrali lidera koji je za kratko vrijeme postao najpopularnija politička ličnost u zemlji”, kazao je on.

Poziv na političku saradnju prošle nedjelje uputio je i funkcioner Fronta Andrija Mandić koji je kazao da opozicija treba da formira zajedničku listu koju bi predvodo lider DF Miodrag Lekić. Medojević je kazao da je posebno važno da u Front uđe SNP, navodeći da skoro nemoguće odgonetnuti šta je politika Milićeve partije. On je upozorio da nije dobra politika koja je zasnovana samo na partijskom interesu i mandatima.

“Zato začuđuje politika SNP-a, koja Frontu nudi koaliciju u Mojkovcu i Beranama, pokušavajući da pregovorima sačuva mandate koje su izgubili zbog konfuzne politike centrale, ali na Cetinju izlaze samostalno. Nije vrijeme za sitna šišnjarska trgovanja oko mandata. Sudbina zemlje je u pitanju i DF poziva sve da nam se priključe, postanu dio Fronta i da pod Lekićevim rukovodstvom donesemo dugo očekivane političke promjene”, kazao je on.

Medojević smatra da je zbog političke krize u vladajućoj koaliciji sve izvjesnije raspisivanje vanrednih izbora, ističući da bi novi izbori mogli biti šansa za opoziciju da smijeni vlast. On smatra da je Crna Gora suočena sa dubokom politčkom, institucionalnom, ekonomskom i bezbjednosnom krizom, koja se može riješiti jedino izborima.

“Zemlja se suočava sa dramatičnim razvojem situacije oko bankrota javnih finansija, kolapsa privatizacionih ugovora sa KAP i EPCG i eskalacijom javnog duga. Ova Vlada nema većinu u parlamentu oko strateških pitanja ekonomske politike, demokratizacije zemlje i borbe protiv kriminala i svako zadržavanje ovog stanja blokade nanosi dodatnu štetu zemlji”, tvrdi on.

Lukšić po inostranstvu lobira da naslijedi Đukanovića

Medojević je kazao da prema anketama DPS ima najmanje povjerenje u javnosti od 1998. godine, pojašnjavajući da će zbog toga stranka premijera Mila Đukanovića pokušavati da prolongira izbore.

Ukoliko bude izbora, smatra on, Socijaldemokratska partija (SDP) će morati da izađe samostalno zbog čega u kampanji neće moći da izbjegne sukob sa DPS-om. Medojević smatra da je zbog toga koalicija DPS-a i SDP-a nakon izbora manje vjerovatna.

“Tu je i organizovani kriminal koji je veoma zainteresovan u vezi sa tim ko će biti vlast u zemlji, kao i međunarodna zajednica koja sve više preferira korjenite političke promjene. Tu je i otvoreni sukob izmedu Đukanovića i Igora Lukšića koji neprekidno lobira u nekim od najmoćnijih centara međunarodne politike da on bude premijer neke nove vlade koja bi bila bez Đukanovića i koja bi bila otvorena za neke opozicione partije.

U Agenciji za nacionalnu bezbijednost se u posljednjih par mjeseci održavaju neprekidni konakti Lukšića sa predstvanicima nekih važnih zemalja na tu temu.

Galerija

Bonus video: