Vujanović vjeruje da će na jesen biti otvorena poglavlja 23 i 24

Vujanović je na Samitu u Bratislavi kazao da je članstvo u EU spoljno-politički državni prioritet Crne Gore
25 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.06.2013. 13:20h

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović vjeruje da će na jesen biti otvorena poglavlja 23 i 24, navodeći da je Evropska unija državni cilj koji obezbjedjuje platformu punog progresa demokratije i ekonomskog razvoja.

Vujanović boravi u Bratislavi, gdje učestvuje na Samitu predsjednika država centralne Evrope.

On je, govoreći na prvoj plenarnoj sesiji Samita kazao da je članstvo u EU spoljno-politički državni prioritet Crne Gore.

"Stoga sa punom posvećenošću radimo u procesu pristupnih pregovora. U njemu smo već zatvorili dva poglavlja, a vjerujemo da će ove jeseni biti otvorena dva nova 23 Pravosuđe i temeljna prava, kao i 24 Prvada, sloboda i bezbjednost", kazao je Vujanović.

Vujanović je rekao da je Crna Gora svjesna rezervi za nova proširenja kod dijela političke javnosti u Uniji

Kako je rekao, napredak Crne Gore se doživljava kao ostvarenje najboljeg interesa, ali i evropskih aspiracija regiona zapadnog Balkana u cijelini.

"Pristupanje Hrvatske Uniji otvara novu fazu u evropskim integracijama i veliko je ohrabrenje za sve u regionu. Članstvo u EU je naš cilj jer ono obezbjedjuje platformu punog progresa demokratije i ekonomskog razvoja", naveo je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prema njegovim riječima, proces proširenja, kao i Unija, potvrdio se kao transformaciona snaga, ne samo na državnom nivou, već i šire, obezbjeđujući najbolji mehanizam dijaloga i odlučivanja.

Vujanović je rekao da je Crna Gora svjesna rezervi za nova proširenja kod dijela političke javnosti u Uniji.

"Znamo da za proširenje više nije dovoljna politička volja i entuzijazam. Proširenje je sada podjednako stvar unutrašnje politike i odluka koje utiču na živote gradjana članica EU", rekao je Vujanović.

On je ukazao da je Evropa pred izazovima velikih ekonomskih i finansijskih problema.

"Evropa se suočava sa recesijom ili slabim rastom ekonomije, nivoom državne i javnom zaduženosti, i slabljenjem sistema socijalne zaštite. Posebno je teško pitanje nezaposlenosti među mladima", naveo je Vujanović, navodeći Crna Gora se suočila sa efektima globalne ekonomske krize.

"Vlada je energično reagovala efikasnim mjerama štednje i poreske politike radi finansijske konsolidacije, ali i podsticajnim mjerama zapošljavanja, posebno mladih", kazao je Vujanović.

Bonus video: