Bešić: Prednost koja se može promijeniti do izbora

Prema tom istraživanju, na birališta bi moglo izaći 70,8 odsto građana (40,3 svakako hoće, 30,5 hoće vjerovatno)
116 pregleda 45 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.03.2013. 08:31h

Predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića podržava 54,7 odsto građana koji će izaći na birališta 7. aprila, dok nezavisni kandidat Miodrag Lekić ima podršku 45,3 odsto građana.

To je pokazalo istraživanje CEDEM-a (Centar za demokratiju i ljudska prava), koje je u periodu od 16. do 22. marta sprovedeno u 16 gradova, na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika.

Prema tom istraživanju, na birališta bi moglo izaći 70,8 odsto građana (40,3 svakako hoće, 30,5 hoće vjerovatno), njih 18 odsto vjerovatno ili sigurno neće izaći na birališta, dok 11 odsto još ne zna da li će glasati.

Metodolog Miloš Bešić ocijenio je da razlika između dvojice kandidata nije nedostižna, te da je to moguće promijeniti, s obzirom na činjenicu da je “ostalo 15 najkritičnijih dana kampanje”.

“Stavovi ljudi znaju da se promijene, plus kalkulacija standardne greške. To nije nešto što nije dostižno. Ono što je indikativno i zbog čega je prednost Vujanovićeva smanjena to je podrška Pozitivne. Iz strukture samih glasača vidimo da je 60 odsto glasača Pozitivne krenulo u pravcu Lekića, 30 ide u apstinenciju, a drugi istraživački nalaz je kad je riječ o glasačima SDP-a, kao kod Pozitivne, 60-ak procenata će ipak ići na Vujanovića, a svaki treći, za sada, kaže da ce apstinirati”, ocijenio je Bešić.

Osuđuju Snimak, podržavaju DPS

Istraživanje je pokazalo da više od polovine ispitanika (53,3%) osuđuje DPS zbog afere “Snimak”, dok četvrtina ispitanika (25%) podržava DPS, kad je riječ o aferi “Snimak”.

Nešto više od petine (21,7%) nema stav o tom pitanju. Komentarišući visoku podršku DPS-a, uprkos činjenici što je više od polovine ispitanika nezadovoljno radom Vlade i što ih isto toliko osuđuje DPS zbog afere “Snimak”, Bešić je rekao: “To vam je ista stvar kad osuđujete ponašanje vlastitog djeteta, a ipak ga jako puno volite.

XY osoba može da osudi aferu 'Snimak', može da osudi i neka druga ponašanja DPS-a. Ali razlozi zbog kojih bi glasali DPS su veći”, pojasnio je Bešić.

Bonus video: