Lekić: Neću tražiti eksplicitnu podršku SNP i PCG

"Ostavljeno je suvereno pravo tim strankama da imaju svog predstavnika ili da podrže predstavnika Fronta", kazao je Lekić
93 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 15:15h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da nema namjeru da traži podršku SNP i Pozitivne Crne Gore za predsjedničke izbore u eksplicitnoj formi, već da samo izražava stav DF da je poželjno da opozicija ima jedinstvenog kandidata.

"Ostavljeno je suvereno pravo tim strankama da imaju svog predstavnika ili da podrže predstavnika Fronta", kazao je Lekić.

On je rekao da su prije dva dana inicirani kontakti za sastanak sa predstavnicima Pozitivne i SNP primarno zbog situacije u Nikšiću, zajedničke analize, strategije i mogućih izbora.

Lider DF je na konsultacijama sa šefom parlamenta Rankom Krivokapićem sugerisao da bi lokalni izbori u Nikšiću trebalo da se održe istovremeno kad i predsjednički iz ekonomskih razloga.

Objediniti izbore

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) nezadovoljni su što se najveći državni funkcioneri nijesu dogovorili o objedinjavanju predsjedničkih sa lokalnim izborima u Nikšiću, kazao je potpredsjednik stranke Vasilije Lalošević.

Lalošević je kazao da nijesu imali nikakve pozive niti inicijative od opozicionih partija u vezi određivanja predsjedničkog kandidata

On, nakon konsultacija o datumu održavanja predsjedničkih izbora sa Rankom Krivokapićem, nije želio da govori o konkretnom datumu izbora, podjećajući da će ga sjutra saopštiti predsjednik Skupštine.

„Pitao sam da li je bilo moguće i zašto nije da se dvojica od trojice najvećih državnih funkcionera dogovore da bi se objedinili predsjednički sa lokalnim izborima u Nikšiću. Rekao je da nije bilo odgovora, i to ostaje kao žal“, kazao je Lalošević.

On je pojasnio da u SNP–u smatraju da nije bilo poželjno insistiranje i na objedinjavanju lokalnih izbora u Andrijevici, jer bi to, kako je naveo, omogućilo da se određene neformalne društvene grupe, koje ne poštuju presude Upravnog suda „zabarikidiraju u bilo kojoj lokalnoj upravi“.

Lalošević je kazao da nijesu imali nikakve pozive niti inicijative od opozicionih partija u vezi određivanja predsjedničkog kandidata.

Lalošević je pohvalio konsultacije Krivokapića sa predstavnicima partija

"To je sada i hipotetičko pitanje jer mi ne znamo koliko će kandidata za predsjednika biti“, rekao je on.

Lalošević je kazao da je sa Krivokapićem razgovarao i o uslovima za raspisivanje izbora, biračkim spiskovima i vidovima kampanje.

On je kazao da nijesu govorili o pojedinačnim kandidatima „i suština cijele priče je da ne treba govoriti o konkretnim imenima dok se ne vidi cijela lista“.

Lalošević je pohvalio konsultacije Krivokapića sa predstavnicima partija, ocjenjujući da one predstvaljaju dobar vid parlamentarne saradnje i odnosa, bez obzira da li će nešto suštinski promijeniti.

Odluka do kraja nedjelje

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović rekao je da će ta partija najkasnije do kraja sljedeće sedmice saopštiti da li će imati svog kandidata za predsjedničke izbore i ko će to eventualo to biti.

"Pozitivna upravo sprovodi unutarstranačke konsultacije i sagledaće sve mogućnosti i modalitete kako bi imala svog predsjedničkog kanditata, a za to je potrebno da se zadovolji nekoliko parametara, prije svega da se sagleda finansijska situacija", kazao je on.

Upitan da li će u slučaju da nemaju svog, podržati nekog drugog kandidata iz opozicije, Pajović je rekao da su u ovom trenutku posvećeni naporima i aktivnosti da obezbijede neophodno da Pozitivna ima svog kandidata.

"U Pozitivnoj, osim predsjednika stranke, ima i dovoljan broj ličnosti sa integritetom koji su članovi savjeta i predsjedništva partije"

"Apsolutno nismo posvećeni razmatranju alternativnih scenarija", rekao je on.

O tome da li će i ko će biti kandidat, prema riječima Pajovića, odlučiće partijski organi.

"U Pozitivnoj, osim predsjednika stranke, ima i dovoljan broj ličnosti sa integritetom koji su članovi savjeta i predsjedništva partije".

Šta bi bilo ako...

"To je hipotetičko pitanje. Nije dobro hipotetički odgovarati, posebno ne u politici"

Poslanik SDP-a Rifat Rastoder, nakon konsultacija sa Rankom Krivokapićem, nije želio da precizno odgovori da li, u slučaju da Ustavni sud ocijeni da FIlip Fujanović ima pravo na treći mandat, to mijenja njihov stav.

"To je hipotetičko pitanje. Nije dobro hipotetički odgovarati, posebno ne u politici.

Ovo je sad naš osnovni stav i o tome treba sprovesti odgovarajuću proceduru. Kao što znate, u svim partijama konačno odlučuju nadležni organi".

Vujanović i Krivokapić

Krivokapić je nekoliko puta ponovio da SDP neće podržati Vujanovića, jer on "po Ustavu nema pravo da se treći put kandiduje za predsjednika".

Galerija

Bonus video: