Tročlani tim nastavlja pregovore BS sa ECG

Mustafić je ponovio da očekuje pozitivan ishod pregovora koji će biti „intenzivniji nakon Kurban Bajrama“
22 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Aida Sadiković
Rafet Husović, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 22.10.2012. 17:13h

Glavni odbor (GO) Bošnjačke stranke (BS) je u Rožajama usvojio preporuke predsjedništva o nastavku pregovora sa koalicijom Evropska Crna Gora o formiranju Vlade.

Tročlani pregovarački tim će činiti Osman Nurković, Suljo Mustafić i Orhan Šahmanović.

Član GO BS Suljo Mustafić je rekao da je GO načelno prihvatio nacrt platforme o principima zajedničkog djelovanja sa Forcom i HGI koja se tiču rješavanja i unapredjenja manjinskih naroda u Crnoj Gori, kao i poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja u sredinama u kojima žive manjinski narodi.

"Vodićemo se programskim principima koji su jako važni i tiču se jačanja stabilnosti i kohezije unutar CG, njenog multivjerskog i multinacionalnog ambijenta, dalje demokratizacije uravnoteženog i ravnomjernog regionalnog razvoja, zatim većeg prisustva i većeg zapošljavanja pripadnika manjinskih naroda u institucijama, pravedne restitucije i još niza značajnih pitanja koja su zajednička za sve manjinske narode u CG", rekao je Mustafić.

On je ponovio da očekuje pozitivan ishod pregovora koji će biti „intenzivniji nakon Kurban Bajrama“. Mustafić se nada da će Vlada biti formirana u narednih nekoliko nedelja.

"Cilj nam je da se što prije formira parlamentarna većina i izvršna vlast u cilju stabilnosti CG. Naši zahtjevi nisu megalomanski niti ucjenjivački. Smatramo samo da sistemski treba rješavati neka pitanja važna za položaj i status manjinskih naroda. O funkcijama nijesmo razmišljali a to ćemo tek rješavati kada pregovarački timovi sjednu za sto", rekao je Mustafić.

On je dodao da će se u procesu pregovaranja dogovarati i o tome da li će tražiti da, osim Petnjice, još neke druge sredine dobiju status opština.

Bonus video: