Đurović: Knežević nije mogao bez podrške van CG da uđe u obračun s Đukanovićem

Đurović je kazala da je afera „Koverat“ u prvi mah izgledala kao rijaliti šou crnogorske svakodnevice, „ali je evidentno da je ozbiljno poljuljala pozicije neprikosnovenog velikog vođe Demokratske partije socijalista (DPS)
11248 pregleda 8 komentar(a)
Đurović, Foto: SNP
Đurović, Foto: SNP

Krajnji je momenat da opozicija prevaziđe lične interese i napokon dogovori zajedničko djelovanje, ali i preuzimanje odgovornosti za rješavanje svih otvorenih pitanja, radi interesa građana Crne Gore, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Potpredsjednica te stranke, Danijela Đurović, ocijenila je da Crna Gora nikada do sada nije bila u većoj institucionalnoj krizi.

„Tužilaštvo selektivno sprovodi istražne postupke, Agencija za spriječavanje korupcije žmuri na očiglednu političku korupciju i malverzacije, a Skupština, kao najviši organ vlasti, u potpunosti je u lancima jednog političkog subjekta“, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, afera „Koverat“ u prvi mah je izgledala kao rijaliti šou crnogorske svakodnevice, „ali je evidentno da je ozbiljno poljuljala pozicije neprikosnovenog velikog vođe Demokratske partije socijalista (DPS).

Afera "Koverat" izbila je objavom snimka predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića na kojem se vidi kako on uručuje koverat u kojem je navodno oko 100.000 dolara, bivšem gradonačelniku Podgorice i savjetniku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Slavoljubu Stijepoviću.

„Iako se Duško Knežević, saučesnik svih sumnjivih radnji u Crnoj Gori u poslednje dvije decenije, prvenstveno toplo preporučivao za svjedoka saradnika u svrhu spašavanja svojih ličnih interesa, očigledne su promjene u kojima se prelamaju interesi drugih centara moći“, navela je Đurović.

Kako je kazala, i laicima je jasno da Knežević nije mogao bez podrške van Crne Gore da uđe u obračun sa lidrom DPS-a Milom Đukanovićem,ali u jednom trenutku poklopljeni interesi sada daleko prevazilaze lokalne okvire.

Velika je mogućnost, smatra Đurović, da je Knežević samo instrument geostrateških politika koje vide mogućnost oslobađanja od tereta 90-tih godina i ljudi koji personifikuju tu politiku. „Promjene u regionu su poznate i za očekivati je raščišćavanje određenih opterećenja i u Crnoj Gori“.

„Iako je Đukanović godinama slovio za “faktor stabilnosti u regionu”, gdje se međunarodna zajednica zarad ostvarenja svojih interesa nije bavila unutrašnjim problemima Crne Gore, a Đukanović uvijek bio najpovoljniji sagovornik i saučesnih u ostvarivanju tih interesa, sada postaje breme kojeg se potrebno osloboditi“, ocijenila je Đurović.

Kako je navela, Đukanović više ne drži konce u svojim rukama „i to je očigledno iz njegovih neartikulisanih reakcija u javnim nastupima“.

Prema riječima Đurović, neupućenima iznenađujuće djeluje upadljivo ćutanje međunarodne zajednice o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, ali i simptomatično interesovanje diplomatskog kora za praćenje sudskog procesa po privatnoj tužbi za mobing protiv Centralne banke (CBCG) i njenog guvernera.

„Osim činjenice da je stabilnost ionako upitnog finansijskog sistema Crne Gore ozbiljno poljuljana enormnim kreditnim obavezama za izgradnju autoputa, lični obračuni guvernera, predsjednika države i takozvanih privrednika, uvođenjem stečaja u dvije banke, pokreću lavinu povlačenja sredstava unezvjerenih komitenata“, kazala je Đurović.

Ona je podsjetila da je država garant depozita građana, ali i sredstava deponovanih od međunarodnih institucija, kao što je Evropska investiciona banka. Đurović je istakla da sav teret tih obračuna ponovo pada na poreske obveznike, odnosno na ionako osiromašene građane.

Kako je navela, sve evidentniji kolaps finansijskog sistema, uz fingiranje prisustva i rada ostalih institucija, uveliko brinu međunarodnu zajednicu, i sve je bliža primjena makedonskog scenarija.

„Đukanović bi morao što prije da naplati sve međunarodne usluge i ostatke svog ugleda i da, kao kolega mu iz regiona, nađe mirnu luku van Crne Gore“, ocijenila je Đurović.

Ona je ocijenila da je za opoziciju krajnji momenat da prevaziđe sve lične interese.

„I da napokon dogovori zajedničko djelovanje, ali i preuzimanje odgovornosti za rješavanje svih otvorenih pitanja zarad interesa građana Crne Gore“, zaključila je Đurović.

Bonus video: