DPS - SDP sporazum: Ako osvoje vlast kreću da se pozabave položajem SPC

U Crnoj Gori je na snazi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977
59 pregleda 126 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 13:46h

Demokratska partija socijalista(DPS) i Socijaldemokratska stranka(SDP) obavezale su se novim koalicionim sporazumom da će se ozbiljno pozabaviti položajem Srpske pravoslavne crkve(SPC) u Crnoj Gori i imovinom registrovanom na njeno ime ako osvoje vlast na parlamentarnim izborima.

U koalicionom ugovoru nigdje se konkretno ne pominje SPC. Međutim, u dijelu o političkim i ustavnim pitanjima formulacija da su “svi, uključujući i vjerske zajednice u obavezi da poštuju zakone i Ustav Crne Gore” suštinski se odnosi na položaj i imovinu koje je Mitropolija crnogorsko primorska uspjela da, prema tumačenju u dijela vladajućih struktura, nezakonito uknjiži na svoje ime.

“To nije pitanje crkve, već vladavine prava i zakona koji moraju da bude isti za sve. Tu nema ideološke rasprave”, kazao je izvor “Vijesti” iz vrha vladajuće koalicije.

Prvi korak na tom putu, kako je izgleda planirano u DPS-SDP-u, biće donošenje zakona o položaju vjerskih zajednica, taj predlog zakona priprema Ministarstvo pravde.

Prema informacijama “Vijesti” iz Vlade, intencija je da se u zakon ugradi odredba prema kojoj bi vjerske zajednice mogle djelovati na teritoriji Crne Gore, samo ako budu registrovane kod nadleženih institucija u Crnoj Gori. Pri tome, Vlada će se vjerovatno u obrazloženju pozvati na slična zakonska rješenja u zemljama u okruženju.

Nije isključeno da se, kako je kazao izvor iz vladajuće koalicije, u zakon ugradi rješenje prema kojem registar vjerskih zajednica vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Upravo bi zbog zakona o položaju vjerskih zajednica delegacija Venecijanske komisije u oktobru trebalo da posjeti Crnu Goru, kako bi dala mišljenje o tekstu. IZ VK je najavljeno da će krajem godine dati mišljenje o predlogu.

Vlada je planirala da u trećem kvartalu ove godine utvrdi tekst ovog zakona, ali je vjerovatno da će se on na dnevnom redu naći poslije izbora.

U Crnoj Gori je na snazi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine. Usvajanje novog zakona odlaže se već godinama, što je i slučaj sa zakonom o restituciji crkvene imovine, a problem koji je notirala i Evropska komisija u svojim godišnjim izvještajima o napretku.

Mitropolija crnogorsko primorska(MPC) zavedena je u registru crkava i vjerskih zajednica pri Ministarstvu vjera Srbije 2006. godine. Mitropolit Amfilohije je u maju prošle godine kazao da nije upoznat sa tim. On je naveo da je, ako je tačno da je MPC registrovana u Srbiji, to urađeno protivzakonito i da će zbog toga tražiti brisanje. To, koliko je poznato, do sada nije uradio.

Odnos SPC i Vlade, ali i unutar same vladajuće koalicije, posebno opterećuje pitanje objekata i imovine u Crnoj Gori koja je registrovana na titulu mitropolita MPC, na samu Mitropoliju, različite eparhije, pa i na srpsku patrijaršiju. Tako su područne jedinice Uprave za nekretnine od početka 90-tih godina prošlog vijeka na SPC u Crnoj Gori registrovale oko 40 crkava ili hramova sa zemljištem.

Uprava za nekretnine, koju kontroliše SDP, poništila je dio tih rješenja, ali to nije prihvatilo Ministarstvo finansija. Dilemu da li je SPC uknjižila hramove, crkve i vrijedno zemljište sada bi trebalo da riješi Upravni sud.

Galerija

Bonus video: