Bastioni DPS-a na Koniku i u Tuzima

Iz DPS- a “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje, koji su razlozi njihove pobjede u naseljima, gdje postoje brojni infrastrukturni problemi
246 pregleda 29 komentar(a)
Konik, Foto: Luka Zeković
Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2018. 18:53h

Demokratska partija socijalista (DPS) ubjedljivo je pobijedila na Koniku i u Tuzima, gdje su i nakon skoro 30 godina vladavine te partije, vidljivi brojni infrastrukturni problemi.

Od osvojenih 48.043 glasova u Podgorici, skoro 5.000 glasova je ostvareno na Koniku i Vrelima ribničkim. Iz DPS-a je tokom izborne kampanje mještanima tog naselja obećana izgradnja akva-parka i poboljšanje komunalne infrastrukture. Prije izbora u tom naselju je postavljana ograda oko “Doma 25.maj” u kome se nalaze prostorije MZ Konik, a na istoj lokaciji se radilo dječje igralište.

Igrađena je fekalna kanalizacija u ulicama Kosovskoj, Vardarskoj, Petra Kočića i Kadinjača, asfaltirana Vardarska ulica, Zagrebačka...

U Opštini u okviru Glavnog grada -Tuzi, koja bi, ako se ispuni obećano, u septembru trebalo da dobije status samostalne opštine, DPS je dobio skoro 4.000 glasova. Od tog broja, vladajuća partija je najviše glasova osvojila na Karabuškom polju -541.

Iz DPS- a “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje, koji su razlozi njihove pobjede u naseljima, gdje postoje brojni infrastrukturni problemi.

Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević je kazao da je analiza biračkih mjesta pokazala da su, kao i u prošlim izbornim ciklusima, bastioni DPS-a na Koniku i u Tuzima, gdje su partije vlasti ostvarile prednost od skoro 10 hiljada glasova, u odnosu na opoziciju.

“Sa druge strane, opozicione partije su, uprkos krahu i smiješno niskoj izlaznosti, opet imale više glasova u urbanom dijelu Podgorice, kao i u svim drugim djelovima grada”, ocijenio je Rakčević.

Kako Tuzi konačno postaju samostalna Opština od septembra i time gube pravo glasa na svim narednim lokalnim izborima u Podgorici, DPS, kako je ocijenio Rakčević, ostaje bez ogromnog rezervoara tradicionalnih podržavalaca, koje nikako neće moći da nadomjesti.

On je ocijenio da nijedna opoziciona partija i nijedan slobodan građanin Podgorice nije imao razloga za slavlje u nedjelju, “jer su te izbore sprovodili jurišnici organizovane kriminalne grupe i rezidenti ZIKS-a, dok su pečat svemu - svojim nečinjenjem - dali pripadnici organa reda”.

“Tog dana je izgubio naš grad, njegovi resursi i svi građani, a pobijedila je šačica kriminalaca i njihovih političkih predstavnika”, kazao je Rakčević.

On smatra da je osnovni razlog opozicionog poraza jako niska izlaznost, koja je omogućila DPS-u da sa manjim ili sličnim brojem glasova u odnosu na ranije izbore, ostvari ubjedljiviju pobjedu. “Naime, DPS je ostvario gotovo identičan rezultat kao i na prethodnim parlamentarnim izborima, dok je čak 15.342 birača u Podgorici, koji su na prethodnim parlamentarnim izborima glasali opoziciju, ovog puta ostalo kod kuće”, istakao je Rakčević.

Razloge tolikog apstiniranja je moguće tražiti na različitim adresama, ali je, kako je ocijenio, jasno da DPS, uprkos svim resursima i zloupotrebama, ne može da uveća broj osvojenih glasova i da proširi svoje biračko tijelo. Zbog toga, kako je ocijenio, opozicija mora osmisliti zajedničku strategiju animiranja i motivisanja privremenih apstinenata, kako bi razumjeli značaj i snagu svog glasa i koristili ga na svim narednim izbornim ciklusima.

DPS ‘kažnjen’ u Zagoriču

Koalicija DPS-a i manjih partnera ‘kažnjena’ je u Zagoriču, gdje živi veliki broj vlasnika nelegalno sagrađenih kuća, koji imaju rok do 15. jula da podnesu zahtjev za legalizuju. Tamo su partije opozicije osvojile 3.421, a DPS 2.727 glasova, iako je prije izbora, iz resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, mještanima Park šume Zagorič upućena poruka da su se “stekli uslovi da država preuzme zemljište bivših vlasnika iz tog naselja i da će im u zamjenu za to dati zemljište na nekom drugom mjestu”.

Hoće li graditi Milenijum?

Biće interesantno da li će DPS sa apsolutnom većinom u gradskom parlamentu glasati za gradnju, na primjer, solitera Milenijum u blizini Bloka 5. U Bloku 5 DPS je ubjedljivo pobijedio, a mještani tog naselja su se izjasnili ranije da su protiv gradnje pomentog solitera koji treba da ima 25 spratova. Biće interesantno kako će se odvijati priča sa urbanizacijom kasarne Morača, da li će se išta graditi u Njegoševom parku...’

Bonus video: