Roćen: Ne treba nam potpis Vujanovića da bi otvorili ambasadu na Kosovu

Upitan da li to znači da će, uprkos protivljenju Vujanovića, biti otvorena ambasada, Roćen je rekao da to ne bi nazvao protivljenjem
81 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 14:19h

Vladi Crne Gore nije potreban potpis akreditiva predsjednika Filipa Vujanovića da bi otvotrila ambasadu na Kosovu, jer diplomatsko predstavništvo u Prištini može biti ovoreno na nivou otpravnika poslova, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

On je, komentarišući izjavu Vujanovića da ostaje pri ranijem stavu da nema razmjene ambasadora dok se ne riješi status Crnogoraca na Kosovu, kazao da se nada da to toga ipak neće doći, te da je takva izjava u ingerenciji predsjednika.

„Što se tiče same Vlade, za otvaranje ambasade nije nam potrebno da predsjednik potpiše akreditive, možemo otvoriti ambasadu na nivou otpravnika poslova. Ali vjerujem da do toga neće doći“, kazao je Roćen, nakon sastanka sa ministarkom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Vesnom Pusić.

On je podsjetio da je nedavno na Kosovu usvojen zakon kojim je crnogorskoj manjini priznato pravo i da je uvedena u sistem na Kosovu.

„I mislim da su i time stvoreni preduslovi za to na čemu insistira Vujanović“, smatra Roćen.

Na pitanje „Vijesti“ znači li to da će ambasada uprkos protivljenju Vujanovića biti otvorena, Roćen je rekao da to „ne bi nazvao protivljenjem“.

„On je samo konstatovao da neće potpisati akreditive, on se ne protivi otvaranju ambasade. On je rekao ono što je u njegovoj ingerenciji“, rekao je Roćen.

Komentarišući to što hrvatski predsjednik Ivo Josipović nije prisustvovao inauguraciji srbijanskog kolege Tomislava Nikolića, Pusić je rekla da „praktički niko od šefova država iz regiona nije bio, sa možda jednim izuzetkom“.

Takvu izjavu Pusićke, Roćen nije shvatio kao uvredu, već se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je činjenica da je Vujanović bio jedini predsjednik neke od država regiona na inauguraciji Nikolića.

„To samo pokazuje da Crna Gora ima poseban odnos prema Srbiji i poseban interes za razvoj najboljih mogućih odnosa sa Srbijom. I ne smatram to nikakvom uvredom, Pusić je samo konstatovala jedan fakt“, pojasnio je Roćen.

Hrvatska šefica diplomatije, na pitanje kako komentariše to što je u emisiji HRT-a „Lijepom našom“ uvrštena Boka Kotorska, kazala je da njena zemlja „nema apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije“.

„A nadam se ni Hrvatska televizija, iako se ona ne pita u tim pitanjima za mišljenje. Bilo kakva pomisao da bi se tu radilo o teritorijalnim pretenzijama ne postoji“, precizirala je ona.

Roćen je komentarisao i navode američkog vojnog lista „Stars end strajps“ o mogućnosti za igradnju NATO helikopterske baze za obuku, pojašnjavajući da Crna Gora odavno nudi partnerima helikopterski centar za obuku u Crnoj Gori.

„Dakle, ne radi se ni o kakvoj NATO bazi, nego o centru za edukaciju pilota i to je nešto što se uklapa u sistem pametne odbrane“, pojasnio je Roćen.

Roćen i Pusić su potpisali i Sporazum o evroatlanstkom partnerstvu dvije zemlje, a tom prilikom hrvatska ministarka je svom crnogorskom kolegi predala prevode evropskog zakonodavstva sa engleskog na hrvatski jezik od 2009. godine do danas.

Galerija

Bonus video: