Vlada Crne Gore nije usvojila platformu za regiju Sandžak

"Ne postoji međudržavni sporazum sa Srbijom o promociji prekogranične regije Sandžak", kazao je Roćen
55 pregleda 0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2012. 11:36h

Vlada Crne Gore nije usvojila Platformu kojom se Sandžak tretira kao prekogranična regija, niti je potpisala ugovor sa Srbijom o promociji te oblasti, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

Poslanik Socijalističke narodne partije Milan Knežević pitao je na sjednici parlamenta da li je Roćen dao saglasnost ministru bez portfelja Rafetu Husoviću da učestvuje u turističkoj promociji prekogranične regije Sandžaka, u Briselu decembra prošle godine.

Kneževića je zanimalo i da li je na sjednici Vlade donesena Platforma kojom se Sandžak tretira kao prekogranična regija.

“Koliko poznajem istoriju, dio Sandžaka je u Crnoj Gori a dio u Srbiji, ali da je neki neupućeni evropski zvaničnik prisustvovao sjednici pomislio bi da se tih dana stvara neka nova država na Balkanu ”, rekao je Knežević.

Roćen je odgovorio da je Husović o učešću na prezentaciji turističke strategije evropskog prakograničnog regiona Sandžak u oktobru obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i crnogorsku Misiju pri Evropskoj uniji, dok je sa tim prethodno bio upoznat i premijer Igor Lukšić.

On je kazao da Vlada nije usvajala Platformu tim povodom, niti je imala bilo kakvih finansijskih obaveza.

"Ne postoji međudržavni sporazum sa Srbijom o promociji prekogranične regije Sandžak, niti je to neophodno za organizovanje takvih i sličnih zajedničkih aktivnosti u bilo kom dijelu naše granice", kazao je Roćen.

Prema njegovim riječima, Husović ih je obavijestio da je glavni promoter i nosilac tog projekta bila Kancelarija za održivi razvoj Vlade Srbije.

Bonus video: