Prvi omladinac DPS-a: Ako se posvetite politici, čeka vas blistava karijera

Ako je suditi po sastavu poslaničkih klubova u crnogorskom parlamentu, većina partija nema previše sluha za podmlađivanje svojih redova
127 pregleda 0 komentar(a)
savjet mladih, dps, mladi dps, Foto: Luka Zeković
savjet mladih, dps, mladi dps, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.01.2012. 08:28h

Priznajući da politički aktivizam mladih u Crnoj Gori nije na nivou zemalja regiona i svijeta, predsjednik Savjeta mladih DPS-a Aleksandar Pavićević smatra da je aktivnost mladih u politici ipak prilično izražena.

''Mladi su značajno aktivni u politici, a poznajući energiju i ideje koje mladi nose uvjeren sam da postoji značajan prostor za njihov veći angažman. Mislim da mladi u Crnoj Gori, ako žele da se posvete politici, mogu imati blistave karijere i pregršt uspjeha'', rekao je Pavićević.

Starije kolege, smatra on, trebalo bi da uvide i prednost saradnje s madim naraštajima. Mladi su u DPS-u, kako je istakao, veoma aktivni, što potvrđuju svi dosadašnji izborni procesi i doprinos pobjedama stranke. ''Zadovoljni smo aktivizmom mladih. Pokazali smo partiji da uvijek može ozbiljno da računa na naš elan i energiju'', zaključio je Pavićević.

Ako je suditi po tome koliko su mladi u Crnoj Gori politički aktivni, onda stara narodna da ''na mladima svijet ostaje'' definitivno ne važi i u politici.

'U Crnoj Gori ne postoji ambijent, niti odgovarajući prostor da se mladi bave politikom, kažu u SNP-u

''Rijetka sučeljavanja mišljenja mladih partijskih kadrova u potpunosti su ogoljela nerad pojedinih partija na polju vođenja kadrovske politike", kaže nekadašnja predsjednica omladine SDP-a Jelena Mitrović.

Ako je suditi po sastavu poslaničkih klubova u crnogorskom parlamentu, većina partija nema previše sluha za podmlađivanje svojih redova. U poslaničkim kupama uglavnom sjede političari stariji od 40 godina, a nijesu rijetki ni oni koji u parlamentu sjede od osnivanja višestranačja. Tako najjača parlamentarna stranka ima samo jednog mladog poslanika Aleksandra Bogdanovića, dok prosjek poslaničkog kluba SNP-a popravljaju Dragoslav Šćekić i Milan Knežević, koji je i najmlađi poslanik u parlamentu.

Dok u klubu Nove srpske demokratije nema poslanika koji nije prešao četvrtu deceniju, SDP se može pohvaliti sa dva mlada poslanika- Damirom Šehovićem i Raškom Konjevićem, koji je i potpredsjednik stranke.

Ističući kako su samo sposobni mladi ljudi garancija za demokratski i privredni razvoj Crne Gore, najmlađi odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksa Bečić iz Socijalističke narodne partije (SNP) smatra da aktuelna vlast i njeni kadrovi sužavaju prostor mladim ljudima sa entuzijazmom.

''U Crnoj Gori ne postoji ambijent, niti odgovarajući prostor da se mladi bave politikom. Svjesni tog stanja u SNP-u činimo napor da makar u okviru svoje organizacije mijenjamo takvo stanje. Tako je Statutom, koji je usvojen na posljednjem Kongresu, utvrđeno da se organima partije na svim nivoima organizovanja bira najmanje 20 odsto mlađih od 30 godina'', rekao je Bečić.

Bonus video: