Vesna Pupović napustila SDP poslije 15 godina: Idem zbog žena

Nezadovoljstvo u partiji počelo je nakon što nijedna žena nije bila zastupljena na odborničkoj listi u glavnom gradu
472 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Pupović, Foto: Luka Zeković
Vesna Pupović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.12.2011. 08:27h

Predsjednica podgoričkog Foruma žena SDP-a Vesna Pupović podnijela je ostavku na tu funkciju i napustila partiju nakon 15 godina, uvjerena da se u toj stranci krše socijaldemokratski principi.

Nezadovoljstvo u partiji, kako je Pupović rekla “Vijestima”, počelo je nakon što nijedna žena nije bila zastupljena na odborničkoj listi u glavnom gradu. Ističući da su na predloženoj odborničkoj listi žene bile na samom dnu, Pupović je rekla da na konačnoj nije bilo nijedne žene, što je, kako je ocijenila, “polna diskriminacija”.

"SDP sebi nije smio da dozvoli takve propuste. Za 15 godina provedenih u toj partiji sam vidjela da se krše principi socijaldemokratije. Očekivala sam od predsjednice Centralnog odbora Foruma žena Mirel Radić-Ljubisavljević da me podrži”, objasnila je Pupović.

Navodeći da je Vujici Lazoviću poslala poruku u kojoj je tražila da vodi računa da makar jedna žena bude odbornik u Skupštini Glavnog grada, Pupovićeva je rekla da joj je Radić- Ljubisavljević baš to zamjerila

“Smatrala je da ne smijem da šaljem poruke nijednom funkcioneru, iako sam i ja bila funkcioner. Čak je izjavila da ja idem srcem, a da njima u partiji nisu potrebni takvi ljudi. A ja stvarno idem srcem. Ako to nekome smeta, ja ne želim da budem dio takvog sistema. To me najviše zaboljelo”, istakla je Pupovićeva.

Navodeći da je Vujici Lazoviću poslala poruku u kojoj je tražila da vodi računa da makar jedna žena bude odbornik u Skupštini Glavnog grada, Pupovićeva je rekla da joj je Radić- Ljubisavljević baš to zamjerila.

Objašnjavajući kako je došlo do toga da se raspravlja o njenom legitimitetu na poziciji lokalnog Foruma žena, Pupovićeva je kazala da je čula da je Radić- Ljubisavljević željela da joj pomogne da se zaposli:

“Nakon toga sam joj se zahvalila što brine da se zaposlim, što je ona shvatila kao provokaciju i rekla da je moj legitimitet upitan. Onda je na njenu inicijativu sazvan sastanak, sa tačkom reda o mom legitimitetu, i ja sam onda podnijela ostavku”.

Pritiskala me je da joj nađem posao

Radić-Ljubisavljević rekla je juče "Vijestima" da je bivša predsjednica podgoričkog Foruma smijenjena na legitimnoj sjednici.

"I v.d. predsjednice Marijana Bošković je vodila sastanak, jer je ocijenjeno da ona nije radila u skladu sa statutom partije. Ja sam Pupovićevoj u prijateljskoj komunikaciji objasnila da razmjena SMS-ova nije način komunikacije sa funkcionerima. Ne možete vi Lazoviću poruke slati u ime Foruma žena, ako to nije zajednički stav", kazala je Radić Ljubisavljević.

Ona je istakla da su joj se ostale žene iz Foruma žalile da su ih partijski funkcioneri pitali kakav je to način komunikacije. Komentarišući Pupovićeve tvrdnje u vezi sa zapošljenjem, Radić-Ljubisavljević je istakla da je ona u nekoliko navrata molila da joj nađe posao:

"Ona je napustila Centar za socijalni rad, gdje je dobila otpremninu, a onda tražila da joj nađemo posao. Mi u tako kratkom vremenskom periodu se nijesmo mogli zauzeti za te stvari. To je bio pritisak na mene sa njene strane".

Bonus video: