Vanredni parlamentarni izbori na proljeće?

Redovni parlamentarni izbori, početkom 2013. godine, poklapaju se sa suštinskim otvaranjem pregovora sa EU
0 komentar(a)
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2011. 07:42h

Predstavnici opozicije i civilnog sektora ocijenili su da će vladajuća koalicija raspisati vanredne parlamentarne izbore na proljeće sljedeće godine, kako bi pokušali da politički kapitalizuju odluku o dobijanju datuma pregovora sa Evropskom unijom.

U opoziciji i civilnom sektoru smatraju da moguća odluka Vlade i DPS da se ide na prijevremene izbore ne bi imala veze sa činjenicom da se redovni parlamentarni izbori, početkom 2013. godine, poklapaju sa suštinskim otvaranjem prvih poglavlja pregovora sa EU.

Poklapanje izbora i pregovora moglo bi uzrokovati nepotreban gubitak vremena od nekoliko mjeseci na putu evropskih integracija Crne Gore s obzirom na to da bi stranke bile fokusirane na predizbornu kampanju, kasnije na kompletiranje izvršne vlasti - od ministra do direktora uprava, te moguća pretumbacije birokrata, koji su značajni u jednom dijelu pregovora, iz resora u resor.

DPS ima još veću prednost

Prvi čovjek Instituta Alternativa Stevo Muk podsjeća da aktuelna Vlada ima mandat do 2013. godine, te da nema ni političku, ni bilo kakvu drugu obavezu da vrati mandat i izazove prijevremene izbore.

“S druge strane, vrlo je moguće da ova Vlada, odnosno DPS, pokuša da politički kapitalizuje uspjeh u procesu evropskih integracija i činjenicu da relevantna istraživanja političkog javnog mnjenja govore o još većoj prednosti DPS-a u odnosu na ranije izborne rezultate.

Zato je moguće očekivati izbore u prvoj polovini sljedeće godine”, ocijenio je Muk za “Vijesti”.

On ne smatra da je veza između izbora i otvaranja pregovora toliko snažna da zbog toga treba raspisati izbore.

“Personalna i institucionalna struktura za vođenje pregovaračkog procesa ne smije da zavisi od političkih promjena, izbora, političkih turbulencija uopšte.

U tom smislu, optimalno bi bilo da ključna personalna rješenja kada je riječ o pregovaračkom timu budu rezultat kompromisa parlamentarne većine i manjine da uzivaju najširu moguću podršku i povjerenje javnosti”, ocijenio je Muk.

Danilović: Teško da će ubuduće biti pohvala

Predsjednik zamjenika Nove Goran Danilović je ubijeđen da će se vladajuća koalicija odlučiti na skraćenje mandata, kako bi na izborima na proljeće sljedeće godine iskoristili dobre odjeke iz Brisela.

“Sumnjam da će ubuduće biti pohvala iz Brisela. Dobijanje datuma pregovora je praktično bezbolna, a strašno važna stvar na putu Crne Gore ka EU. Takvu priliku, bez većeg napora, nećemo imati tako brzo”, rekao je Danilović “Vijestima”.

On ne vjeruje da vlast dalji napredak ka EU posmatra iz ugla da bi trebalo ranije raspisati izbore kako se ne bi poklopili sa početkom pregovora.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kaže da ne vidi problem u tome što će se poklopiti datum pregovora i redovni izbori jer, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Vlada u kontinuitetu obavlja svoju funkciju do izbora nove.

“Ako se procijeni da su vanredni izbori potrebni zbog početak pregovora, onda bi to bila stvar političkih dogovora političkih subjekata u Crnoj Gori. Takav dogovor ne bi bio iznimka s obzirom na to da se i ranije dešavala da se zbog racionalizacije postigne dogovor o terminu održavanju izbora”, rekao je Kovačević.

Bonus video: