Svađom zbog „plagijata” gube prednost u Podgorici

Medijske polemike Demokratskog fronta i koalicije Demokrata i URA mogle bi uticati na rezultat lokalnih izbora u maju
106 pregleda 58 komentar(a)
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2018. 13:36h

Polemika oko magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića i navodnih montiranih video snimaka mogla bi smanjiti šanse za pobjedu opozicije na lokalnim izborima, među kojima su najvažniji oni u Podgorici. Nakon lošeg rezultata na predsjedničkim izborima i mlake predizborne kampanje, opozicioni lideri javnim svađama pogoršavaju utisak kod birača i smanjuju šanse za zajedničko djelovanje.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da opozicija pokazuje neozbiljnost zbog koje može osjetiti posljedice na izborima u maju. Lokalni izbori u 12 opština zakazani su za 27. maj.

“Ono što iznenađuje je da nema nijednog glasa koji pokušava da prizove razum i objasni da će se građanima teško objasniti logika po kojoj su za osvajanje vlasti sredstvo međuopoziciona prepucavanja”, smatra Raonić.

Zbog navoda Centra za akademski integritet da je Bečić prepisao dio magistarskog rada, Demokratski front (DF) i Demokrate su prošle nedjelje započeli polemiku, međusobno se optužujući za rušenje opozicionog jedinstva i saradnju sa režimom. Na tvrdnje Demokrata da je ta NVO povezana sa Frontom i da želi da im nanese štetu pred lokalne izbore, poslanik Fronta Koča Pavlović poručio je da slučaj navodnog plagiranja ne treba povezivati sa zahtjevom za jedinstvenu opozicionu listu. Poslanik Fronta Jovan Vučurović je istovremeno ocjenio da Građanski pokret URA i Demokrate “napadaju SPC i da su za rušenje crkve na Rumiji”, dok je odbornik pokreta URA Luka

Rakčević kazao da Front “nacionalističkim izlivima samo reprodukuje matricu vlasti i jača pozicije Demokratske partije socijalista (DPS)”.

Navodeći da među opozicijom nema prepucavanja, Vučurović tvrdi da dio partija rasprave sa jednom NVO pokušava prebaciti na DF.

“Mi saopštavamo stavove i branimo svoje pozicije. Zaista ne možemo prećutati priču o crkvi na Rumiji, srpskom jeziku, NATO-u, koju su na brutalan način otpočeli najbliži saradnici Becića i Dritana Abazovića. Njih treba pitati zašto otvaraju te teme, a onda kada dobiju odgovor, sa crkve i jezika bježe na priču o komunalnom i vodovodu, dižu dreku i izigravaju žrtve. Mi nemamo potrebe da izbjegavamo bilo koje pitanje, jer o svemu imamo jasan stav”, kazao je Vučurović.

Da opozicija vodi medijske ratove još od parlamentarnih izbora potvrdio je i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, podsjećajući da je uoči lokalnih izbora u Herceg Novom prošle godine dijeljeno pismo u kojem su članovi Bečićeve stranke “nazivani homoseksualcima i sektašima”. Podsjećajući da je zbog toga podnesena krivična prijava Tužilaštvu, Koprivica je rekao i da “organizovana kriminalna grupa za prevare montira lažne video zapise seksualne konotacije”. Demokrate i DF su polemisali i uoči lokalnih izbora u Nikšiću prošle godine, ali i kada su čelnici Fronta pozivali na proteste a kasnije i imenovanje zajedničkog kandidata opozicije. Istovremeno su formirali vladajuće koalicije u Herceg Novom, Kotoru, Budvi i Beranama, zajednički bojkotovali izbore u Nikšiću i učestvovali na protestima zbog oduzimanja poslaničkog imuniteta čelnicima Fronta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću. Komentarišući optužbe zbog navodnog plagiranja, Demokrate tvrde da su uoči majskih izbora “perfidno napadnuti”.

“Na pravdi boga atakovano je na čast i ugled Alekse Bečića. Nema toga, a da je čist u cijeloj situaciji kao što je Aleksa čist, ko bi prećutao. Dakle, nije nikakvo prepucavanje, jer uzrok, cilj, motiv i krivac se znaju. 
Da li će ovo oslabiti izborni rezultat opozicije u Podgorici? Na žalost djelova DF-a i DPS-a, onih koji učestvuju u cijelom kriminalnom poduhvatu i ujdurmi, neće”, navode iz pres centra Demokrata, podsjećajući da se slično dešavalo uoči lokalnih izbora u Herceg Novom.

“Oslobodićemo Podgoricu, zato što smo i u susret izborima u Herceg Novom bili predmet još ogavnijih i žešćih napada pa smo do nogu potukli DPS. Tada je DF dobio tri puta manje glasova od nas, ali neki njegovi djelovi, koji su i te kako glasni i moćni u toj grupaciji, izgleda nisu naučili lekciju”.Raonić: Ratuju već tri decenije

Navodeći da napadi između opozicije nijesu ni prestajali, Raonić upozorava da bi se to moglo odraziti na izbore u Podgorici. Iako su na parlamentarnim izborima opozicione partije imale gotovo sedam hiljada glasova više od vladajuće koalicije, ta prednost se na predsjedničkim izborima smanjila na dvije hiljade.

"Nakon lošeg rezultata na predsjedničkim izborima, uz tri jeftina manjinska mandata, sa najavljenim listama koje će prosuti glasove i atmosferom koje će kreirati apstinente, ne znam šta to opozicija očekuje od izbora u Podgorici. Neozbiljnost i pizma među opozicijom je nešto što gledamo skoro tri decenije a napadi traju bez prestanka”, smatra Raonić.

Demokrate i URA počeli kampanju

Demokratska Crna Gora i URA su juče video spotom ozvaničili “Koaliciju za 21. vijek” u kojoj zajedno nastupaju na lokalnim izborima u Podgorici, Baru, Zeti, Danilovgradu i Bijelom Polju. Iz te koalicije su najavili inovativnu kampanju.

“Građanima ćemo ponuditi relevantnu, ozbiljnu i kredibilnu alternativu u svim tim gradovima, jer ove dvije stranke nude lidere i funkcionere od riječi kojima je interes građana na prvom mjestu. Zato ne sumnjamo u najbolji rezultat na izborima koji slijede”, navode u toj koaliciji

Bonus video: