Cetinje dobija televiziju, SDP vjeruje da ima "prečih stvari"

Dok u DPS smatraju da bi osnivanjem televizije grad i građani dobili mnogo, u SDP vjeruju da sada nije vrijeme za tako nešto, i da ima mnogo “prečih stvari”
80 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Skupština, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 22.08.2011. 14:55h

Cetinjski parlament usvojio je odluku o osnivanju Radio i televizije Cetinje, dok bi novca za njeno osnivanje bio bi predviđen tek budžetom za narednu godinu. Ipak, tajming osnivanja još jednog medija na Cetinju, bio je tačka sporenja između nekadašnjih koalicionih partnera DPS i SDP.

Dok u DPS smatraju da bi osnivanjem televizije grad i građani dobili mnogo, u SDP vjeruju da sada nije vrijeme za tako nešto, i da ima mnogo “prečih stvari”. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, kazao je da je nakon uspješno riješenog problema u Radio Cetinju, lokalna uprava tokom dužeg vremenskog perioda bila posvećena razmatranju aktuelne situacije, odnosno mogućnosti za uspostavljanje televizije kao sastavnog dijela lokalnog javnog servisa.

"Konsultovali smo sve stručne strane, počev od medija, pa do sfere finansija. Nakon tih aktivnosti, zaključeno je da postoje neophodni preduslovi za stvaranje pravnog okvira kojim će, između ostalog, biti regulisano i osnivanje lokalne televizije", kazao je gradonačelnik.

U pogledu populacije, Prijestonica Cetinje ima dobre preduslove i u pogledu televizijskog auditorijuma

"U pogledu populacije, Prijestonica Cetinje ima dobre preduslove i u pogledu televizijskog auditorijuma. Podsjetimo da u Crnoj Gori danas postoje znatno manje sredine u kojima egzistiraju i prate se lokalni televizijski kanali", kazao je gradonačelnik.

Otvaranje televizije znači i nova radna mjesta

On je kazao da bi program TV Cetinje bio bi dostupan svim građanima besplatno, putem zemaljskog signala, čime bi cjelokupna populacija Cetinja bila u prilici da se na jednostavan, efikasan i kvalitetan način informiše o događajima, ali i da prati ostale segmente programske šeme - koji će, takođe, biti vezani isključivo za Cetinje, odnosno njegove žitelje.

Bogdanović je objasnio da bi u slučaju otvaranja TV Cetinje, lokalna uprava u pogledu finansija, privukla međunarodne donatore i državne subjekte koji praktikuju punu podršku, uključujući i finansijsku, otvaranju I radu lokalnih medija.

"Otvaranjem lokalne televizije stvoriće se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta. Prijedlog Odluke i njeno usvajanje bić snažna podrška kreiranju pravnog okvira za uspostavljanje novog elektronskog medija, ali to ne znači da će televizijski kanal biti uspostavljen u što kraćem vremenskom roku. Samo otvaranje TV Cetinje zavisiće od niz faktora i momenata, među kojima su najbitniji finansijski i profesionalni", kazao je gradonačelnik.

SDP: Nije vrijeme za otvaranje TV

U SDP kažu da podržavaju ideju o osnivanju cetinjske televizije, ali da misle da trenutno nije vrijeme za to.

"Otvaranje televizije sada ne može biti na vrhu prioriteta lokalne vlasti. Mislimo da prioriteti treba da budu smanjenje nezaposlenosti, problem vodosnabdijevanja, autobuska stanica, gradska pijaci i još mnogo toga", kazao je odbornik SDP Mirko Stanić.

On dodaje i da trenutno mnogo bogatije opštine poput Podgorice i Bara nemaju lokalne televizije, a da primjeri televizije Budve, Nikšića i Pljevalja, pokazuju da je njihovo funkcionisanje trenutno nemoguće.

Radio Cetinje je pacijent koji se trenutno nalazi na aparatima, a mi ga na ovaj nači tjeramo da trči maraton sa televizijom

"Radio Cetinje je pacijent koji se trenutno nalazi na aparatima, a mi ga na ovaj nači tjeramo da trči maraton sa televizijom", kazao je Perazić.

Za SDP je bilo problematično, opšte i raspravljati o ovakvoj odluci, jer, kako kažu nijesu dobili finasijsku stranu čitavog projekta. Odbornik Ivan Gazivoda, kazao je da je čitava odluka na taj način nema pravnu osnovu da se o njoj raspravlja, ako odbornici ne znaju kakvi su finaijski efekti nekog projekta kojem daju podršku.

Odluka o osnivanju Televizije Cetinje je na kraju usvojena, ali su odbornici SPD ostali uzdržani.

Bonus video: