Poslanici DPS-a odlučuju o "Koverti"

Opozicija nema dovoljno glasova za skupštinsku raspravu koju traži SDP
9808 pregleda 29 komentar(a)
Za skupštinsku raspravu potreban 41 glas: Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović
Za skupštinsku raspravu potreban 41 glas: Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović

Da bi se u Skupštini Crne Gore raspravljalo o aferi “Koverat” taj zahtjev trebalo bi da podrže i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS). Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenula je incijativu za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatrali zaključci povodom afere “Koverat”. Predstavnici Demoktratskog fronta (DF) najavili su juče da će potpisati zahtjev za vanrednu sjednicu, a to su potpisima već podržali i predsjednik Demosa Miodrag Lekić, samostalni poslanici Neđeljko Rudović, Anka Vukićević i Aleksandar Damjanović.

Iako je poslovnikom Skupštine predviđeno da se vanredna sjednica može zakazati ukoliko zahtjev potpiše najmanje 27 poslanika, da bi se predložena tačka našla na dnevnom redu za nju mora glasati najmanje 41 parlamentarac. Opozicija ima 39 predstavnika u parlamentu, od čega 11 poslanika Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) bojkotuju rad parlamenta.

Članom 128 Poslovnika predviđeno je da podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje određuje dan održavanja i dnevni red, dok se sjednica može održati najmanje 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

“Na sjednicu vanrednog zasjedanja primjenjuju se odredbe poslovnika koje se odnose na sjednicu redovnog zasjedanja, ako ovim članom nije drukčije određeno. Vanredno zasjedanje može se održati od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru i od prvog radnog dana u avgustu do posljednjeg radnog dana u septembru”, navodi se se u poslovniku.

Skupština Crne GoreSkupština je nedavno uvela dodatak od 30 odsto za svoje interne revizore

Tim skupštinskim aktom predviđeno je da većina poslanika mora podržati neki zahtjev da bi se on našao na dnevnom redu, a prema informacijama “Vijesti”, to će tražiti i predlagači iz partije Ranka Krivokapića. To praktično znači da će raspravu morati da podrže i poslanici partije čiji su predstavnici umiješani u aferu.

“Očekujemo da predstavnici vlasti pokažu demokratski kapacitet i otvore parlamentarnu raspravu o aferi. U suprotnom će pokazati da se samo deklarativno zalažu za kontrolnu ulogu parlamenta i evropske integracije”, kazao je sagovornik “VIjesti”.

Afera “Koverat” izbila je nakon što je objavljen video snimak na kome vlasnik Atlas grupe Duško Knežević predaje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 eura.

Knežević je prethodno izjavio da je Stijepoviću poslao 200 hiljada dolara za finansiranje kampanje DPS-a, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u eure kako bi ih mogao podijeliti aktivistima. Knežević je kazao da je to urađeno u dogovori sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem, što je on demantovao. Zbog snimka je u Specijalnom državnom užilaštvu saslušan Stijepović i 21 član odbora DPS-a u Zeti, dok je SDT Milivoje Katnić kazao da neće saslušavati Đukanovića.

Đukanović

Predsjedništvo Demokratskog fronta juče je najavilo da će podržati inicijativu SDP-a i konstatovalo, kako su kazali, dramatičnost društveno političke situacije i ubrzano rušenje institucija sistema nakon afere “Koverat“. Iz Demokratske Crne Gore su ponovili da neće podržati zahtjeve SDP-a, ističući da se ta afera ne može rješavati u zarobljenim institucijama. U zahtjevu SDP-a se, između ostalog, traži da Skupština pozove Tužilaštvo da nastavi sa istragom kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri krivičnog djela “stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca“.

Krivokapić i Front razgovaraju sa Oravom

Krivokapić će o aferi “Koverat” danas razgovarati sa šefom delegacije Evropske unije (EU) Aivom Oravom, a zahtjev za razgovore uputili su i čelnici DF-a.

“Predsjedništvo DF-a najavljuje i očekuje podršku za svoje inicijative koje će biti bazirane na ustavnim određenjima a mogu doprinijeti razrješenju novonastale krize. Između ostalog, zatražiće razgovor sa amabasadorom EU u Crnoj Gori kako bi razmijenili argumente i čuli jasan stav međunarodne zajednice ovom slučaju”, navodi se u saopštenju Predsjedništva DF-a.

Danilović traži prijem opozicije kod Junkera

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Goran Danilović predložio je poslanicima opozicije da zatraže prijem u Briselu, kod predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera.

“Da nâs 39 opozicionih poslanika, što je 49 posto parlamenta, zatražimo prijem u Briselu kod predsjednika EK. Da zatražimo razgovor sa predsjednikom Evropskog parlamenta, da tražimo prijem u Savjetu Evrope i da se ne ponašamo kao neznavena publika i gledaoci raspadanja Crne Gore po svim šavovima. Predlažemo akciju, a ne trećerazredna saopštenja na temu - ima li koverte ili je nema”, rekao je Danilović.

Bonus video: