Gradonačelnik Plava nakon Kongresa DPS-a uzdrman

Iz plavskog odbora DPS-a ispred Skendera Šarkinovića su Branka Đukić koju je podržalo 295 delegata i Jasmina Jevrić (275).
188 pregleda 0 komentar(a)
Skender Šarkinović, Foto: Arhiva Vijesti
Skender Šarkinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.05.2011. 07:27h

Nebojša Radojičić, Filip Vuković i Skender Šarkinović jedini su gradonačelnici koji su na glasanju za članove novog Glavnog odbora na Kongresu DPS-a dobili manje glasova od pojedinih funkcionera iz njihovih opštinskih odbora.

Međutim, predsjednik plavske opštine kojem mandat ističe u septembru ima puno više razloga za brigu od kolega iz Nikšića i Pljevalja.

Radojičiću je lokalni parlament prošle godine izglasao novi mandat, dok bi Vuković početkom jeseni, kada mu ističe mandat, trebalo da ode sa te funkcije jer opozicija ima većinu u pljevaljskom parlamentu.

Za ulazak Šarkinovića u novi GO glasalo je 270 delegata na Kongresu. Iz plavskog odbora DPS-a ispred njega su Branka Đukić koju je podržalo 295 delegata i Jasmina Jevrić (275).

Za Radojičićev ulazak u novi saziv GO glasalo je 299 delegata. Ispred njega su Milorad Drljević (329), Ilija Ašanin (318) i Blagoje Cerović (304).

Od kandidata za članove GO iz Pljevalja najviše glasova na Kongresu dobio je portparol Rajko Kovačević (322), dok je Vukovića zaokružio 281 delegat.

Ostali gradonačelnici - Žarko Pavićević, Aleksandar Žurić, Vuka Golubović, Branislav Đuranović, Marija Ćatović, Nusret Kalač i Miodrag Kankaraš imali su više glasova od svojih partijskih kolega i zemljaka.

U novi saziv GO DPS po automatizmu ulaze ministri i poslanici. Na osnovu toga, neki od gradonačelnika, koji su istovremeno i poslanici, kao što je slučaj sa Miomirom Mugošom ili Aleksandrom Bogdanovićem nijesu bili na glasačkom listiću.

Kada je riječ o Mojkovcu najviše delegata (306) na Kongresu zaokružilo je bivšeg predsjednika opštine Miladina Mitrovića za člana novog GO, a iza njega je Sonja Damjanović (296).

Mitrović nije dobio drugi mandat za gradonačelnika od vrha partije koji je na tu poziciju želio Ivana Ašanina. Da se Mitrović nije mirio sa stavom svojih šefova pokazalo su dešavanja u mojkovačkom parlamentu početkom decembra kada kandidat DPS Ašanin nije izabran za gradonačelnika tog grada jer su četiri odbornika te partije prilikom glasanja bili uzdržani.

U Mojkovcu je funkcija predsjednika Opštine upražnjena, nakon što je prije oko mjesec i po Dragan Savić izvršio samoubistvo.

Od doskorašnjih ministara samo je Predrag Nenezić izabran za novi GO jer su Milutin Sinović i Branisalv Gvozdenović u to stranačko tijelo ušli po funkciji, dok su Branko Vujović, Miraš Radović i Gordana Đurović angažovani u Savjetu Agencije za nadzor osiguranja, Ustavom sudu i Ekonomskom fakultetu.

Kao kandidata DPS Tivta za ulazak Nenezića u novi saziv GO glasalo je 195 od ukupno 429 delegata.

Bonus video: